Σε τρεις ημέρες οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκτούν καινούργιο πρόεδρο. Κι αυτός ο πρόεδρος, κάποιος μεγιστάνας χωρίς καμιά πολιτική εμπειρία ονόματι Ντόναλντ Τραμπ, φρόντισε να καταστήσει σαφείς τις απόψεις του για την Ευρώπη σε μια εμπρηστική συνέντευξή του σε δύο ευρωπαϊκές εφημερίδες. Και τι δεν είπε. Οτι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί εργαλείο των γερμανικών συμφερόντων και ότι ο ίδιος αδιαφορεί για την τύχη της. Οτι καλά έκανε η Βρετανία κι έφυγε και θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Οτι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο. Κι ότι ήταν καταστροφικό λάθος της Μέρκελ το άνοιγμα της χώρας της στους πρόσφυγες. Μόνο «ζήτω η Λεπέν!» δεν είπε. Την επόμενη φορά.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες σοκαρίστηκαν. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που ένας αμερικανός πρόεδρος δεν υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ο κίνδυνος ενός ρήγματος είναι ορατός. «Εμείς οι Ευρωπαίοι κρατάμε την τύχη μας στα χέρια μας», δήλωσε η Μέρκελ. «Η καλύτερη απάντηση στη συνέντευξη του Τραμπ είναι η ενότητά μας», τόνισε ο αρχηγός της γαλλικής διπλωματίας. Μόνο ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών πανηγυρίζει. Μόνο ο έλληνας ομόλογός του ελπίζει: ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να μην ήθελε πρόοδο στις συνομιλίες για το Κυπριακό προτού αναλάβει ο νέος αμερικανός πρόεδρος. Τι περιμένει αλήθεια;

Η Ευρώπη είναι σαν το ποδήλατο, αν το αφήσεις ακίνητο θα πέσει, είπε κάποτε ο Ζακ Ντελόρ. Απέναντι στον Τραμπ, δεν δικαιούται να μείνει ακίνητος κανείς.