«Ρε Μουσταφά, σκέψου τα εγγόνια μας». Με τη φράση αυτή, που απηύθυνε στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, λέγεται ότι προσπάθησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, να αποσοβήσει το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Μελεράν. Δεν τα κατάφερε. Οι δύο ηγέτες έφυγαν για την Κύπρο, ενώ εμείς μαθαίναμε αιφνιδιασμένοι ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Ελλάδα δηλαδή και η Τουρκία, είχαν βάλει το χέρι τους προκειμένου να καταρρεύσει η εμπιστοσύνη που με κόπο είχαν χτίσει οι δύο κοινότητες της Κύπρου, χάρη στις πολιτικές ηγεσίες τους.

Στην πορεία, τα πράγματα ξεκαθάρισαν. Η επιμονή της ελληνικής πλευράς (και ιδίως του υπουργείου Εξωτερικών, ενδεχομένως εν αγνοία των «λεπτομερειών» από τον Αλέξη Τσίπρα) να παίξει τον ρόλο της εγγυήτριας δύναμης, σε μια υπόθεση που πρωτίστως είναι θέμα των δύο κοινοτήτων, συνέβαλε καθοριστικά στη ζημιά. Ευτυχώς, όπως φάνηκε από τις εξελίξεις, «άμα θέλει η νύφη κι ο γαμπρός, τύφλα να ‘χει η πεθερά κι ο πεθερός». Αναστασιάδης και Ακιντζί, χαμηλόφωνα, προσέγγισαν ξανά ο ένας τον άλλον υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και, χθες τα ξημερώματα, ανακοινώθηκαν οι εξελίξεις. Η προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου κράτους, μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, συνεχίζεται και προχωρεί. Οι συνομιλίες ξαναρχίζουν με εντατικούς ρυθμούς και, στις 9 Ιανουαρίου 2017, οι δύο πλευρές θα συναντηθούν στη Γενεύη, θα καταθέσουν χάρτες για το εδαφικό ενώ, τρεις μέρες μετά, στις 12 Ιανουαρίου, θα ακολουθήσει διάσκεψη για το Κυπριακό με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων. Ιδιαίτερη είναι η συμβολή στην εξέλιξη, όπως πληροφορούμαι, του ΑΚΕΛ, του κομμουνιστικού κόμματος της Κύπρου, που αυτή τη φορά δεν υπέκυψε στις σειρήνες του εθνικισμού, των απορριπτικών και των καιροσκοπικών υπολογισμών, όπως είχε συμβεί το 2004.

Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερης σημασίας. Επειδή αποδεικνύει ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι λαοί μπορούν να λειτουργούν μακριά από τις σειρήνες του εθνικισμού, αρκεί να κατανοήσουν ότι τα συμφέροντά τους δεν είναι στα δήθεν εθνικά παραμύθια αλλά στις συνθήκες που γεννά η πραγματική ζωή. Μακάρι το συμπέρασμα να το εμπεδώσει και ο έλληνας Πρωθυπουργός ο οποίος, αν θέλει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών, θα πάρει (ίσως για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία του) τη σωστή απόφαση, συντονιζόμενος με τον Νίκο Αναστασιάδη στο όραμα της επανένωσης.

Χθες, την ώρα που η Κύπρος έκανε ένα τεράστιο βήμα προς τα μπρος, η Ελλάδα για λίγες ώρες παρίστανε την τουρκοφάγο, προετοιμάζοντας διακομματική κοινοβουλευτική φιέστα στο Καστελλόριζο, υπό τον Πάνο Καμμένο. Ευτυχώς, ο Νίκος Βούτσης και οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ είπαν «φτάνει πια». Για πρώτη φορά από τις αρχές του 2015, ο πραγματισμός νίκησε τους ιδεοληπτικούς και τα ιδεολογήματά τους. Ουφ!