Δεν έχει εθνικότητα, χρώμα, θρησκεία. Το εύκολο κέρδος είναι το ίδιο παντού. Τα έσοδα από τα στοιχήματα που ποντάρονται σε χειραγωγημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια έχουν ξεπεράσει τις παραδοσιακές δυνάμεις, το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Οι λόγοι προφανείς: είναι πιο εύκολο, πιο σίγουρο, πιο επικερδές και –το σημαντικότερο –προβλέπονται μικρότερες ποινές για τους δράστες.

Το 2012 τουλάχιστον πενήντα χώρες –το ένα τέταρτο των μελών της FIFA –πραγματοποίησαν έρευνες για στημένους αγώνες.

Στην ελληνική επικράτεια έχει καλλιεργηθεί ο μύθος πως οι εγκληματικές οργανώσεις που κερδίζουν δισεκατομμύρια από το στοίχημα δραστηριοποιούνται μόνο σε Μπανανίες ή στη Βαλκανική Χερσόνησο.

Λάθος. Από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι χώρες όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Αγγλία στις μικρές κατηγορίες και βεβαίως η Ισπανία και η Γερμανία. Στην Ιταλία, τα έσοδα της Καμόρα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα είχαν υπολογιστεί κοντά στα δύο δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των εσόδων από τα αθλητικά στοιχήματα ισούται με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελβετίας.

Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε επιτέλους πως το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι θέμα μιας παράγκας, αλλά πολύ μεγαλύτερο, μιας μαφίας. Οσοι συμμετέχουν σ’ αυτό που αποκαλείται «ελληνικό ποδόσφαιρο» και καλούνται να συνδράμουν για την εξυγίανσή του θα πρέπει να έχουν κατά νου πως για να πετύχεις το καλύτερο άλμα κάνεις πάντα πίσω.