Δεν περίμενα ποτέ ότι θα φτάναμε έως εδώ. Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών! Πρόεδρος της χώρας που περίπου 50 χρόνια πριν έφτασε στο Φεγγάρι, της χώρας που «ηγείται» του δυτικού κόσμου, της χώρας που βοήθησε να κερδηθούν δύο καταστροφικοί Παγκόσμιοι Πόλεμοι, της χώρας που, που, που… Οι Αμερικανοί πάντα απρόβλεπτοι.

Πώς φτάσαμε όμως εδώ; Φοβάμαι ότι η άγνοια, η ξενοφοβία, η έλλειψη αληθινής κουλτούρας αλλά και παιδείας, σύγχρονα παγκόσμια χαρακτηριστικά, έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Η Αμερική βγαίνει λαβωμένη από αυτή την (προ)εκλογική διαδικασία, κατά την οποία επικράτησαν ο διχαστικός λόγος και οι τραγελαφικές ακρότητες, και ας ελπίσουμε για το καλό όλων μας ότι οι πληγές θα επουλωθούν σύντομα. Ακουσα με κάποια ανακούφιση, οφείλω να πω, τις πρώτες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ μετά τη μεγάλη νίκη του, όταν μίλησε για ενότητα και συμπόρευση όλων για μια καλύτερη Αμερική.

Είναι ξεκάθαρο πια ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί τους πολιτικάντηδες πολιτικούς και ψάχνει για κάτι καινούργιο. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Ετσι, βρίσκουν ελεύθερα χώρο και μπουκάρουν λαϊκιστές του τύπου Μπέπε Γκρίλο, Μαρίν Λεπέν, Νάιτζελ Φάρατζ, που φαντάζομαι θα τρίβουν τα χέρια τους με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Και εδώ καραδοκεί ο μεγάλος κίνδυνος να παρασυρθούν οι λαοί από κούφιους λαοπλάνους, της Δεξιάς ή της Αριστεράς, σε ακρότητες με απρόβλεπτες συνέπειες. Το παγκόσμιο πεδίο βρωμάει μπαρούτι.

Μέρες του Μεσοπολέμου έρχονται δυστυχώς στο μυαλό, αλλά αυτή τη φορά δεν μας παίρνει για μια παγκόσμια σύρραξη. Θα είναι το τέλος όλων μας! Ας ελπίσουμε ότι η Αμερική θα βρει σύντομα τον βηματισμό της και θα ξεπεράσει τα τωρινά αδιέξοδα. Ας αφυπνιστούμε λοιπόν έγκαιρα, ας αφήσουμε παλιομοδίτικες ιδεοληψίες και ας αντικρίσουμε τη νέα πραγματικότητα. Οι καιροί ου μενετοί.

Στη στήλη «Μπιλιέτο» σημαντικά πρόσωπα σχολιάζουν μία λέξη από την επικαιρότητα.

Επιμέλεια

Θανάσης Θ. Νιάρχος