Αν οι διαιτησίες στη Σούπερ Λίγκα ήταν άριστες θα υπήρχε γκρίνια για την ΕΠΟ; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Και βέβαια θα υπήρχε γκρίνια. Γιατί πολύ απλά, πρώτον δεν μπορούν να νικούν όλες οι ομάδες και δεύτερον, η διαιτησία είναι το καλύτερο άλλοθι για τους αποτυχημένους.

Το φαινόμενο των κακών διαιτησιών όπου κι αν οφείλεται και με ό,τι αυτό συνεπάγεται δεν αποτελεί δική μας αποκλειστικότητα.

Στο Βέλγιο, για παράδειγμα, η κατάσταση είναι το ίδιο κακή για να μην πω και χειρότερη.

Υπάρχουν ομάδες όπως η Γάνδη που ζητούν εξαιρέσεις συγκεκριμένων διαιτητών από τους αγώνες τους, ενώ οι τηλεοπτικές δίκες αποτελούν πλέον συνήθεια του Σαββατοκύριακου. Η αίσθηση ότι συγκεκριμένες ομάδες ευνοούνται από τις λανθασμένες αποφάσεις των διαιτητών δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα του βελγικού ποδοσφαίρου.

Δύο σπουδαστές του Πανεπιστημίου της Γάνδης αποφάσισαν να ερευνήσουν το θέμα. Εξέτασαν όλες τις αποφάσεις των διαιτητών από τη σεζόν 2010-2011 έως τη σεζόν 2014-2015. Το αποτέλεσμα ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο. Τα παιχνίδια όπου οι διαιτητές κάνουν τα περισσότερα λάθη είναι αυτά στα οποία μετέχουν οι παραδοσιακά ισχυρές Αντερλεχτ, Σταντάρ και Μπριζ γιατί σ’ αυτά υπάρχει πάντοτε μεγαλύτερη πίεση.

Οι ερευνητές σημείωσαν ωστόσο ότι από τα λάθη των διαιτητών δεν επωφελούνται πάντοτε οι μεγάλοι.

Θα παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα μιας παρόμοιας έρευνας και για τη Σούπερ Λίγκα.