Γύρω γύρω όλοι

Δύσκολη συνέχεια θα έχει αυτή η ιστορία της «καταγγελίας» του προέδρου του Λεβέντη του καραμπουζουκλή ότι στη Θεσσαλονίκη τον πλησίασε ένας και του είπε ότι με 10.000 ευρώ η εταιρεία του θα αποδείκνυε ότι η Ενωση Κεντρώων δεν φυτοζωεί, αλλά είναι… πύραυλος έτοιμος να εκτοξευθεί στο (πολιτικό) Διάστημα!

Οι υποψίες (πολλών και διαφόρων…) ότι ο πρόεδρος ο Λεβέντης ο καραμπουζουκλής στην πραγματικότητα λειτουργεί ως λαγός του «ταλαντούχου κυρίου Παππά», ώστε τώρα στη βράση να κολλήσει και το σίδερο που θα αφορά τον έλεγχο και των εταιρειών δημοσκοπήσεων, δεν αποκλείεται να φέρουν τον πρόεδρο τον Λεβέντη ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι υποψίες αυτών των «πολλών και διαφόρων» πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες, μετά τη δημοσιοποίηση δύο εντελώς ακραίων, ως προς τα ευρήματά τους, δημοσκοπήσεων –με τη μία να δείχνει τη ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 12,5% και την άλλη τον… ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ κατά 4%!

Οπως μου είπε χθες πολιτικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, «εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βάλει φρένο στη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων που καταγράφουν τη δημοκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας τις «καταγγελίες» Λεβέντη αλλά και δήθεν αντικρουόμενες δημοσκοπήσεις όπως αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο».

Ο ίδιος ο πρόεδρος ο Λεβέντης ο καραμπουζουκλής προσπάθησε με μια ωραία κυβίστηση (κωλοτούμπα κατά το κοινώς λεγόμενο, για όσους δεν ξέρουν… ξένες γλώσσες!), να πάρει πίσω όσα είπε προχθές το πρωί στον Παπαδάκη, στον Ant1. Αρχικά μάσησε κάτι του είδους «αλλοιώθηκαν τα λεγόμενά του». Μετά είπε ότι «δεν κατάγγειλε ότι τον πλησίασε ένας να του δώσει 10.000 ευρώ για να του βάλει μεγάλα ποσοστά σε δημοσκόπηση, αλλά είπε (απλά…) ότι είναι σάπιο το πεδίο αυτό». Και μετά πρόσθεσε ο απίθανος αυτός τύπος που, σύμπτωμα των καιρών, βρίσκεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο:

«Με πλησίασε ένας κύριος, μου είπε από ποια εταιρεία ήταν και μου είπε πως με λίγα χρήματα –περίπου 10.000 ευρώ –«μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε. Γιατί σας βλέπω ότι επιτίθενται πάλι όλοι εναντίον σας, σας παρουσιάζουν ότι πάτε με τον ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την εξόντωσή σας»»!!!

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου η κυρία (Πολυ)Ξένη Δημητρίου σκέφτεται να κάνει κάτι γι’ αυτό; Να διατάξει ας πούμε μια προκαταρκτική εξέταση, να καλέσει και τον πρόεδρο τον Λεβέντη τον καραμπουζουκλή να της απαγγείλει το παραμύθι; Ή θα περιμένει να κατατεθεί η μήνυση που ετοιμάζεται;

Φαγώματα

Αντιλαμβάνομαι βεβαίως ότι η κυρία εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου έχει σοβαρό έργο να φέρει εις πέρας, οπότε πού να βρει τον χρόνο να ασχοληθεί με αυτά τα επουσιώδη.

Αντλώ παράδειγμα χθεσινό (για την ακρίβεια χθες το πληροφορήθηκα εγώ…) το οποίο ισχυροποιεί τα περί της σοβαρής, όσο και πολυσχιδούς, δραστηριότητος της κυρίας (Πολυ)Ξένης Δημητρίου:

Δι’ αιφνιδιαστικής και out of the blue όπως λέμε σε αυτές τις περιπτώσεις στην εύανδρο Ηπειρο αποφάσεώς της, αντικατέστησε τον επόπτη των εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος και των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κύριο Νίκο Παντελή!

Η αντικατάσταση αυτή έρχεται, επισημαίνω, σε μία περίοδο κατά την οποία βρίσκονται στο επίκεντρο οι έρευνες των Αρχών για τον κολλητό φίλο της κυβέρνησης, και του Προέδρου Αλέξη προσωπικώς, εργολάβο Καλογρίτσα (μόλις χθες αποκάλυψα εδώ το έγγραφο του οικονομικού εισαγγελέα κυρίου Αθανασίου, το οποίο ουσιαστικά ξανανοίγει τον σχετικό φάκελο της οικογένειας Καλογρίτσα για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων). Και ασφαλώς συνιστά μια συγκλονιστική εξέλιξη στον χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς μας προειδοποιεί ότι τίποτε δεν έχουμε δει ακόμη και πως τα καλύτερα είναι μπροστά μας, στον πολύπαθο αυτό χώρο…

Υπενθυμίζω απλώς ότι ο αντικατασταθείς αντιεισαγγελεύς του Αρείου Πάγου κύριος Παντελής θεωρείται μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Δικαιοσύνης και στις κρίσεις του Ιουνίου το όνομά του είχε παίξει σοβαρά για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά η κυβέρνηση προτίμησε αντ’ αυτού την κυρία Δημητρίου.

Για την πληρότητα του ρεπορτάζ αναφέρω ότι στη θέση του κυρίου Νίκου Παντελή, ως επόπτη των εισαγγελέων του οικονομικού εγκλήματος και των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς, τοποθετήθηκε από την κυρία Δημητρίου ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κύριος Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Μισόλογα

Στο μεταξύ, το θέμα Καλογρίτσα εξακολουθεί να καίει την κυβέρνηση, σαν πυρακτωμένο σίδερο από αυτά με τα οποία οι γελαδάρηδες στο Far West σφράγιζαν τα γελάδια να μην τα χάσουν (είδα πρόσφατα ένα σχετικό ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση και φρίκαρα…).

Καταλήγω στο συμπέρασμα αυτό για το πόσο «καίει» δηλαδή αυτή η υπόθεση (και διαβλέπω ότι θα καίει για πολύ ακόμη, ειδικά αν ο κυρ Χρήστος Καλογρίτσας αποφασίσει να ανοίξει το στόμα του –με το ζόρι τον κρατάνε, μαθαίνω εγκύρως!), ακούγοντας διαφόρους, υπουργούς και μη, να λένε ότι δεν είχαν σχέση μαζί του. Και πως μόνο έπαινοι αξίζουν στην κυβέρνηση που απηλλάγη από αυτόν…

Χθες ας πούμε ο «τύφλα να ‘χει ο Βασιλάκης ο Καΐλας» υπουργός Σπίρτζης σε μια από τις γνωστές παροιμιώδεις (από κάθε άποψη…) ομιλίες του στη Βουλή υποστήριξε ότι επί των ημερών του η εταιρεία του γιου, όχι του πατέρα (χα!) Καλογρίτσα, ο Τοξότης δηλαδή, δεν έχει πάρει έργο από το υπουργείο του, παρά μόνο τμήματα της Εθνικής Πάτρας – Πύργου.

Φευ, παρέλειψε να πει –πού να τα θυμάται και όλα μέσα στην ένταση της συζήτησης και με τον αντιπρόεδρο Αδωνη να του την πέφτει άσχημα… –για ποιο λόγο ακύρωσε τον διαγωνισμό για τον δρόμο με το που ανέλαβε υπουργός. Και γιατί εν συνεχεία τον τεμάχισε σε οκτώ κομμάτια, τα τρία από τα οποία, όλως τυχαίως –ρε κάτι συμπτώσεις… –τα πήρε ο Τοξότης του κουμπάρου του. Αυτός βέβαια δικαιολογήθηκε ότι ο κουμπάρος έδωσε τις μεγαλύτερες εκπτώσεις και κέρδισε τους διαγωνισμούς. Φυσικά δεν ανέφερε καν τι εκπτώσεις έδωσε ο κουμπάρος –από 53% έως 55%. Επραξε σωστά επισημαίνω. Γιατί διάφοροι μηχανικοί βουλευτές από κάτω θα έβαζαν τα γέλια. Εκπτωση 55% και περιμένεις να γίνει το έργο; Πλάκα μας κάνεις; Σε ποια ζωή;

Επίσης ο καλός κουμπαροϋπουργός δεν βρήκε μία λέξη να εξηγήσει για το πώς έγινε να μη βρεθεί εκπρόσωπος του ΤΕΕ στον χθεσινό διαγωνισμό για το τέταρτο τμήμα, με αποτέλεσμα αυτός να αναβληθεί για αργότερα. Προφανώς για να μπορέσει στο ενδιάμεσο να ηρεμήσει και ο κουμπάρος που έχασε την ευκαιρία να γίνει συριζοκαναλάρχης…

(Ασχετο, αλλά αυτή η ωδή στην πληγωμένη αθωότητα του Καλογρίτσα διά χειρός του φίλου μου του Καρτερού στη χθεσινή «Αυγή» με συγκίνησε βαθύτατα. Δάκρυσα…)

Μονομαχία στον ΔΣΑ

Δεν ξέρω τι πρόγραμμα έχετε για απόψε, αλλά για όσους δεν έχουν καμιά διάθεση να την περάσουν στο σπίτι εισηγούμαι ανεπιφύλακτα «ντέρμπι» στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60), το οποίο θα λάβει χώρα σε Επιστημονική Εκδήλωση της Ενωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων. Θέμα της εκδήλωσης «Τηλεοπτικές άδειες: Ζητήματα συνταγματικού και ευρωπαϊκού δικαίου». Σταρ της βραδιάς θα είναι αναμφίβολα ο πρόεδρος Βαγγέλης «Βενιζέλος θα λέτε και θα κλαίτε», ο οποίος θα αναμετρηθεί με τον γνωστό «πελάτη» της στήλης Γιάννη Δρόσο, καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ποιος είναι ο Δρόσος; Αυτός που «έχτισε» τον νόμο Παππά για τις άδειες και αυτός που τον υπερασπίζεται τώρα, από κοινού με τον Γιάννη Μαντζουράνη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Θα μετέχουν επίσης ο Γεώργιος Γεραπετρίτης, αναπληρωτής καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, δικηγόρος και ο Βασίλης Γ. Τζέμος, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) σε ρόλο συντονιστή.