«Αξίζει τα λεφτά του ο Πογκμπά;». Είναι σαν να ρωτάς αν αξίζει τα χρήματά της η ελαιογραφία του Γκογκέν «Nafea Faa Ipoipo» (Πότε θα παντρευτείς;).

Τα 140 εκατ. ευρώ που αναμένεται να φτάσει το ποσό της μεταγραφής του Πολ Πογκμπά από τη Γιουβέντους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι το αποτέλεσμα της εκτόξευσης της εμπορικής αξίας των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Πρέμιερ Λιγκ που μοιράζει πακτωλό χρημάτων στους συλλόγους.

Στον καιρό της παντοδυναμίας του στην Μπάγερν, ο Ούλι Χένες επαναλάμβανε συχνά πως οι σύλλογοι δεν είναι τράπεζες για να συσσωρεύουν πλούτη και τα χρήματα που εισπράττουν πρέπει να τα ρίχνουν στην αγορά για την απόκτηση της αφρόκρεμας των παικτών. Πρόκειται για το υπέρτατο δείγμα σεβασμού προς τους φίλους κάθε ομάδας.

Κύριος εκφραστής του αντιλόγου είναι ο Αρσέν Βενγκέρ. Το δίπλωμα του οικονομολόγου που έχει κρεμασμένο στη σάλα του σπιτιού του σκιάζει εκείνο του προπονητή. Το αποτέλεσμα είναι σε όλους γνωστό. Τα ταμεία της Αρσεναλ ευημερούν αλλά υποφέρουν οι τροπαιοθήκες.

Η άφιξη του Πογκμπά στο Ολντ Τράφορντ δεν εξασφαλίζει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την κατάκτηση τίτλων. Σημαίνει ωστόσο προσέλκυση νέων χορηγών, ακριβότερη φανέλα, υψηλότερη τιμή εισιτηρίων, πιο αστραφτερό brand. Με άλλα λόγια, η Γιουνάιτεντ κάνει μπίζνες. Ο Βενγκέρ μάλλον έχασε μερικά μαθήματα στο πανεπιστήμιο.