Ενα χοντρό, θα το χαρακτηρίσω, παιχνίδι ύψους 430 εκατ. ευρώ παίχτηκε κατ’ αυτάς στο παρασκήνιο, την ώρα που εμείς όλοι κοιτούσαμε σαν χαζοί το δάχτυλο του Τσίπρα που έδειχνε πότε την απλή αναλογική και πότε τη συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέλαβα χθες (και το τονίζω αυτό, για να μην υπάρξει καμιά απόπειρα διάψευσης), στις 22 Ιουλίου, ημέρα Παρασκευή, στάλθηκαν στην τράπεζα HSBC Γερμανίας με την άδεια της κυβέρνησης 430 εκατ. μετρητά, τα οποία αποτελούσαν προϊόν ρευστοποίησης ομολόγων, έντοκων γραμματίων, μετοχών και άλλων τραπεζικών προϊόντων, τα οποία κατείχε η Αγροτική Ασφαλιστική ή άλλως πως ΑΤΕ Ασφαλιστική.

Δυο μήνες νωρίτερα είχε συντελεστεί το έγκλημα: στις 22 Μαΐου 2016. Με τροποποίηση που έγινε στη συμφωνία εξαγοράς της ΑΤΕ Ασφαλιστική από τον γερμανικό ασφαλιστικό κολοσσό ERGO, προστέθηκε όρος σύμφωνα με τον οποίο το σύνολο των αποθεματικών της ΑΤΕ Ασφαλιστικής (συνολικού ύψους 480 εκατ. ευρώ) μεταφέρεται σε νέο θεματοφύλακα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην τράπεζα HSBC Γερμανίας.

Κατά τα στοιχεία που μου παραδόθηκαν και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, η τροποποίηση της συμφωνίας πώλησης της ΑΤΕ Ασφαλιστική ως προς τον συγκεκριμένο, κρίσιμο και ιδιαίτερα… αλμυρό (για 430 εκατ. εν μέσω capital controls μιλάμε, διάολε) όρο έγινε χωρίς την έγκριση του περίφημου ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Η σχετική απόφαση ελήφθη στις 5 Ιουλίου 2016 και όπως είπε ο αντιπρόεδρος Δραγασάκης στους συνδικαλιστές της ΑΤΕ Ασφαλιστική που τον επισκέφθηκαν την επομένη για να μάθουν για την τύχη της εταιρείας, η απόφαση ελήφθη από την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, επιτροπή, συμπληρώνω εγώ, που είναι αρμόδια να αποφασίζει για την αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό κατά παρέκκλιση της γενικής απαγόρευσης που έχει επιβληθεί με τα capital controls.

Ως πρόσθετο στοιχείο, προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι κυβερνητικές ευθύνες γι’ αυτή την ακατανόητη όσο και περίεργη απόφαση, είναι ότι τα τραπεζικά προϊόντα και οι μετοχές που ρευστοποιήθηκαν ήταν επενδεδυμένα τα περισσότερα στην ελληνική αγορά, με ό,τι σημαίνει αυτό…

Και πως στις 12 Αυγούστου λήγουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου ύψους 270 εκατ. ευρώ που επίσης ανήκουν στο αποθεματικό της ΑΤΕ Ασφαλιστικής.

Ρωτώ τώρα εγώ με τη σειρά μου: αυτά τα 270 εκατ. τι θα γίνουν; Θα ανανεωθούν; Θα επανεπενδυθούν σε κάτι άλλο; Ή θα ρευστοποιηθούν και αυτά για να πάνε σε μετρητά στη Γερμανία;

Πάσα εξήγηση δεκτή. Μαζί φυσικά με τις αυτονόητες απαντήσεις Δραγασάκη – Τσακαλώτου για το πώς είναι δυνατόν να εκταμιεύονται μετρητά ύψους 430 εκατ. ευρώ για να μεταφερθούν σε μια τράπεζα στη Γερμανία, όταν η χώρα στενάζει λόγω των capital controls…

430 εκατ. ρευστό; Τώρα; Πάμε καλά;

Αγώνας για το υπουργείο

Ασταμάτητος. Και χωρίς αναστολές. Κανενός είδους, δε. Ιδιος ο «γιος του πάρ’ τα όλα» που λέγαμε παλιά.

–Ποιος είσαι ρε, ο γιος του «πάρ’ τα όλα» είσαι; Αυτός.

Μόνο που αυτόν τον καιρό τα δίνει όλα μήπως και δεήσει εκείνος ο Τσίπρας να πράξει το αυτονόητο. Κανένα υπουργείο. Για εκείνον, τον (θετό) γιο του, κάτι ανίψια. Λεβέντης και… καραμπουζουκλής.

Και πονηρός, όπως θα θυμούνται όσοι τον γνώρισαν τη μετά-πίτσα περίοδο. Τότε που περιερχόταν από γραφείο σε γραφείο επιχειρήσεων με μια νάιλον σακούλα μπακάλικου, μέσα στην οποία είχε βάζα με μέλι δικής του παραγωγής.

Εφερα μέλι.

–Πόσο κάνει;

Μπα, τίποτε δεν κάνει, καλέ, άλλωστε έχω και μια εκπομπή στην τηλεόραση. Εχω και μια εκπομπή, λέω (αυτό το τελευταίο με νόημα…).

Τώρα δεν μοιράζει μέλι. Τώρα έχει μετατραπεί, σιγά σιγά, στο μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Χθες «αποκάλυψε» (φυσικά σε εισαγωγικά η… αποκάλυψη) σε κρατικό ραδιόφωνο κάτι που μόνο αυτός, ως πονηρός, έχει ψυχανεμιστεί και αισθάνεται βαθιά υποχρέωση να το δημοσιοποιήσει. Τι; Οτι «έχουν κάνει συμφωνία να ανατρέψουν τον Τσίπρα αυτοί οι τρεις (ήτοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι). Επομένως, πάμε σε περίοδο μεγάλων εντάσεων, άρα οι εκλογές είναι κοντά. Δεν θα αντέξει ο Τσίπρας, γιατί αυτοί θα κάνουν ολομέτωπη σύγκρουση»! Εκανε μάλιστα και εκτιμήσεις ο αρχηγός, ο Λεβέντης, ο καραμπουζουκλής: ότι η συμφωνία που συνέπηξαν αυτοί οι τρεις και την πληροφορήθηκε μόνο αυτός, «είναι συμφωνία μετεκλογική και προεκλογική, ίσως (και) συνεργασία των κομμάτων αυτών».

Good wines θα προσέθετα ή μάλλον «honey, honey, let me feel it», που λένε και οι ΑΒΒΑ στο «Μama mia».

Εξωτερική πολιτική

Ο αρχηγός ο Λεβέντης ο καραμπουζουκλής κάνει δουλειές για τον Τσίπρα (αν δεν ανακόψει ρυθμούς, τον βλέπω σύντομα σε καμιά λαϊκή να ψωνίζει για την οικογένεια, Σάββατο σουπερμάρκετ, καθημερινές τα παιδιά στο πάρκο κ.λπ.), αλλά άλλοι αρχηγοί κάνουν εξωτερική πολιτική! Και μάλιστα σε επικίνδυνες ζώνες. Αψηφώντας κινδύνους γιατί έτσι είναι τα παλικάρια –τους αψηφούν τους κινδύνους!

Αναφέρομαι στον καλό μου φίλο και σχεδόν επί καθημερινής βάσεως «πελάτη» της στήλης, «Γέροντα η ευχή» Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος βρέθηκε στη Δαμασκό, κυρίες μου και κύριοι, στην καρδιά του πολέμου, και όχι μόνο αυτό, αλλά και συναντήθηκε και με τον Μπασάρ αλ Ασαντ, αν πιστεύετε σε Θεό!..

Αυτόν τον ίδιο, ναι, Μπασάρ αλ Ασαντ, τον οποίο συναντάει πού και πού μόνο ο Πούτιν και άντε και κάνας υπουργός Εξωτερικών καμιάς φιλικής προς αυτόν χώρας, και φυλάσσεται πιο αυστηρά κι από τον Ομπάμα, τον συνάντησε ο Γέρων Νικολόπουλος –είδα και φωτογραφία!..

Και όχι μόνο τον συνάντησε, αλλά του έθεσε και ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια του 1,5 εκατ. ορθοδόξων που ζουν στη Συρία, ενώ ο άλλος του ζήτησε να συνδράμει να άρει η Ελλάδα το εμπάργκο προς τη Συρία.

Δεν έχω επί του παρόντος περισσότερες και ανατριχιαστικότερες λεπτομέρειες για το επίτευγμα (περί επιτεύγματος πρόκειται –σκεφτείτε το) του Νικολόπουλου. Μόλις έχω όμως θα τις μεταφέρω σε πρώτη ευκαιρία…

Promise.

Το στοίχημα

Συνομίλησα με Γιάννη Μαντζουράνη, η επιλογή του οποίου από την κυβέρνηση να αντικρούσει μόνος αυτός έναντι πλειάδας καθηγητών τις αιτιάσεις των καναλαρχών για την ακυρότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες αποτέλεσε έκπληξη πρώτου μεγέθους. Του τηλεφώνησα, μήπως και βγάλω τίποτε από το πώς εξελίσσεται η μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα κριθεί η συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά.

Τον πίεσα λέγοντάς του ότι πληροφορούμαι πως θα τη χάσει την υπόθεση (είχα μιλήσει με έναν σοβαρό σύμβουλο Επικρατείας προ τριημέρου). Αντέδρασε. «Δεν ξέρω ποιος τα διακινεί αυτά, αλλά εγώ θα την κερδίσω την υπόθεση και θα ανατρέψω όλα τα προγνωστικά» μου απάντησε με αποφασιστικότητα –κερδίζω την υπόθεση σημαίνει ότι το ΣτΕ θα κρίνει συνταγματικό τον νόμο Παππά για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μου ανέλυσε επί 10λεπτο την επιχειρηματολογία του, την οποία δεν θα μεταφέρω γιατί δεσμεύτηκα να μην το κάνω. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ένα στοίχημα: τραπέζι για πέντε-έξι κολλητούς και φίλους. Κοινούς. Την κατάληξη αυτού του στοιχήματος φυσικά θα την ανακοινώσω από εδώ…