Λίγο πριν επισκεφτεί τις θρησκευτικές κατασκηνώσεις νέων καθολικών χριστιανών στην Κρακοβία, ο Πάπας Φραγκίσκος, σχολιάζοντας τη σφαγή του 86χρονου καθολικού ιερέα Ζακ Αμέλ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στον ναό όπου ιερουργούσε, δήλωσε ότι όλες οι θρησκείες επιζητούν την ειρήνη και ότι ο πόλεμος που γίνεται έχει στόχο «το χρήμα, τους φυσικούς πόρους, την εξουσία επί των λαών».

Ο Πάπας παραβλέπει ότι οι τζιχαντιστές, εισαγωγής ή Ευρωπαίοι, που δολοφονούν ή αυτοκτονούν παίρνοντας μαζί τους όσο περισσότερους μπορούν, ορκίζονται στο όνομα μιας θρησκείας, του ριζοσπαστικού Ισλάμ, στο όνομα ενός δόγματος και μιας τελολογίας. Είναι προφανές ότι το Ισλαμικό Κράτος επιδιώκει να βρει εδάφη, πόρους και λαό για να ασκήσει κοσμική εξουσία –αλλά αυτό δεν του φτάνει: θα ήθελε να επεκταθεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του πλανήτη και επειδή είναι αδύνατο αυτό να συμβεί, επιδιώκει να σπείρει τον θάνατο και τον πανικό όπου υπάρχουν δημοκρατική παράδοση, ευημερία και ισχυροί θεσμοί ελευθερίας.

Ο Πάπας κάνει λάθος. Ο δυτικός κόσμος δεν κινδυνεύει να χάσει την εξουσία από τους τζιχαντιστές, το ξέρουν αυτό και το κατανοούν. Δεν επιδιώκουν, συνεπώς, την εξουσία επί των Γάλλων, των Γερμανών, των Ευρωπαίων, επί της Δύσης. Επιδιώκουν η αποσταθεροποίηση που θα επιτύχουν να λειτουργήσει εις βάρος των δικαιωμάτων, εναντίον της ελευθερίας στις επιλογές, εναντίον της προόδου, εναντίον του ίδιου του πολιτισμού. Μισούν την ετερότητα και επιτίθενται εναντίον της –είτε αυτή εκφράζεται ως θρησκευτική πίστη είτε καλύπτεται από το πλαίσιο του κοσμικού κράτους.

Στη βάση του εξτρεμισμού των τζιχαντιστών είναι η μηδενιστική έχθρα για τον πολιτισμό. Οπως εγκαίρως το έχουν περιγράψει ο Ολιβιέ Ρουά ή ο Πιερ Αντρέ Ταγκιέφ, η τζιχάντ κερδίζει οπαδούς και μάρτυρες στη Δύση εξαιτίας αυτού του μηδενισμού. Ο κάθε πικραμένος που μισεί τον πολιτισμό είναι έτοιμος να ζωστεί τα εκρηκτικά. Πόσους νεκρούς θα θρηνήσουμε ακόμα ώσπου οι δυτικές ηγεσίες να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα;