Βρε πώς τα φέρνει η ζωή. Πώς τα φέρνει. Δεν υπάρχει συζήτηση στη Βουλή, κανονική ή προ ημερησίας διατάξεως, που να μη θυμηθεί κάποιος, ο Τσίπρας, ο Καμμένος, οι υπουργοί τους, οι βουλευτές τους, τον… Βενιζέλο και το «καταστροφικό» για τη χώρα PSI. Και δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση, που στο πλαίσιο αυτής της αναφοράς να μην καταγγελθεί ως… ολετήρας του έθνους ο τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης.

Χθες, όμως, που δημοσιεύθηκε στο Στρασβούργο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επί των ατομικών προσφυγών που είχαν ασκήσει τα φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (οι λεγόμενοι «μικροομολογιούχοι»), κατά του PSI που τους κούρεψε τα ομόλογα, λογικά πολλοί θα (πρέπει να) κατάπιαν τη γλώσσα τους.

Διότι η απόφαση του Δικαστηρίου δικαιώνει τον Βενιζέλο και το PSI που επιχείρησε η τότε κυβέρνηση και απορρίπτει συλλήβδην και ομοφώνως τις προσφυγές ως αβάσιμες. Στην απόφαση τονίζεται μάλιστα ότι αν δεν επιδιωκόταν και δεν επιτύγχανε η επέμβαση του 2012 στο δημόσιο χρέος και η Ελληνική Δημοκρατία έφτανε σε κατάσταση χρεοκοπίας, οι απώλειες των προσφευγόντων θα ήταν συντριπτικά μεγαλύτερες!

Γιατί το αναφέρω; Διότι πρόκειται για μια τεράστια… επιτυχία της κυβέρνησης, η οποία υπερασπίστηκε στο Στρασβούργο με όλες της τις δυνάμεις το PSI, αυτό το ίδιο PSI το οποίο όπως προανέφερα καταγγέλλουν όλοι τους στη Βουλή σε πρώτη ευκαιρία, και κέρδισε περηφανή νίκη!

Δεν πρόκειται για απλή διγλωσσία, όχι. Για ανενδοίαστο… γλείψιμο εκεί που μέχρι πρότινος έφτυναν, πρόκειται!..

Η νίκη τού ανήκει

Για να μη μείνει η παραμικρή αμφιβολία ότι πρόκειται περί κυβερνητικής… επιτυχίας και όχι περί τυχαίου γεγονότος (προσέφυγαν δηλαδή κάποιοι μικροομολογιούχοι και το Δικαστήριο που συνεδρίασε απέρριψε αβασάνιστα τις προσφυγές τους), αναφέρω απλώς ότι το PSI Βενιζέλου υπερασπίστηκε σθεναρά ο και συνταγματολόγος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος!

Φυσικά, μαζί με ένα επιτελείο ικανών νομικών που είχε επιστρατεύσει το ελληνικό Δημόσιο, αλλά αυτός ήταν που έδωσε τη νικηφόρα μάχη.

Το επισημαίνω, διότι οφείλουμε να αναγνωρίζουμε τις αξίες πρώτον, και δεύτερον να πληροφορηθούν και οι μικροομολογιούχοι ότι μπορεί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να έβριζαν τον Βενιζέλο για το PSI και να τους παραμύθιαζαν για ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπερασπίστηκαν με πάθος την απόφασή του –και την κέρδισαν. Αρα, τώρα ξέρουν ποιον πρέπει να βρίζουν…

Καπάκωμα στον «Ασύρματο»

Περίπτωση δεύτερη ανενδοίαστου… γλειψίματος εκεί που έφτυναν: στον Αγιο Δημήτριο Αττικής υπάρχει έκταση περίπου 40 στρεμμάτων, ο λεγόμενος «Ασύρματος», την οποία χρησιμοποιούσε για τις ανάγκες της η Αεροπορία λόγω της γειτνίασης της περιοχής με το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ο δήμος διεκδικούσε για χρόνια την περιοχή αυτή προκειμένου να την αξιοποιήσει, αλλά οι κυβερνήσεις κώφευαν εξακολουθητικά προβάλλοντας γελοία επιχειρήματα, ακόμη και όταν το αεροδρόμιο του Ελληνικού καταργήθηκε.

Ωσπου το 2011 ο Βενιζέλος, τότε υπουργός Αμυνας, υιοθέτησε ασμένως το αίτημα του δήμου και υπέγραψε την παραχώρηση της έκτασης. Γραφειοκρατία, μανδαρίνοι και διάφορα UFO των κυβερνήσεων που ακολούθησαν δεν κατέστησαν εφικτή την υλοποίηση της απόφασης Βενιζέλου όλα αυτά τα χρόνια. Μέχρι που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τις προάλλες οριστικοποίησε την παραχώρηση.

Και τι κάνει η κυβέρνηση της μηδενικής απόδοσης γενικώς; Σπεύδει να αξιοποιήσει αυτή την ελάχιστη ευκαιρία, να πει ότι να βρε κάνουμε έργο!

Θα το πει δε διά χειλέων… Τσίπρα, ο οποίος όχι μόνο θα παραστεί απόψε το βράδυ στη σχετική εκδήλωση στον «Ασύρματο» (σε κάτι που σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν αρμοδιότητας γενικού γραμματέα υπουργείου, και πολύ λέω…), αλλά επιπλέον θα εκφωνήσει και… λόγο! Για ένα έργο άλλου, αυτού που σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ «αγαπάει να μισεί», του Βενιζέλου!

ΥΓ. Φυσικά ο Βενιζέλος δεν έχει κληθεί στην αποψινή εκδήλωση. Αλίμονο…

ΥΓ. 2 Θέλω να δω αν ο Τσίπρας πει κάτι για το ποιος υπέγραψε την απόφαση της παραχώρησης…

Σκέτη ποίηση

Συνομίλησα με τον υπουργό Παπαγγελόπουλο χθες, φίλο μου παλαιόθεν (!..), αναφορικά με κάτι περίεργα που είπε σε εκδήλωση της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Μίλησε για κάτι «πιστόλια» που παθαίνουν αφλογιστία και μπορούν να τραυματίσουν ή να σκοτώσουν αυτούς που τα χειρίζονται, και τέτοια.

Του ζήτησα να γίνει πιο συγκεκριμένος. Επεσα σε «τοίχο». Μου απάντησε σιβυλλικά, επιτείνοντας το μυστήριο:

Ο Μιτεράν έλεγε ότι πολιτική είναι η διαχείριση προσώπων και συμβόλων. Εγώ που τη μαθαίνω την πολιτική βήμα βήμα, και είμαι ακόμη στην αρχή, ξεκίνησα με μια αναφορά στα σύμβολα. Στα πρόσωπα θα αναφερθώ την άλλη εβδομάδα…

Τον ρώτησα αν προαναγγέλλει άλλον ένα γύρο «τσατανειάδας», αλλά το αρνήθηκε διαρρήδην. «Με την Τσατάνη τελειώσαμε. Ο,τι είχαμε να πούμε, το είπαμε. Εγώ δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο».

Αντε τώρα να ψάχνεις. Καλύτερα να περιμένουμε, λέω, να δούμε τι ήθελε να πει χθες ο ποιητής…

Οχι κι έτσι

Δέχθηκα, ευγενική πρέπει να ομολογήσω, επιστολή του προέδρου Γιάννη (Ραγκούση) επ’ αφορμή το (άγριο) «πέσιμο» που του έκανα χθες για τα περί «πολιτικού σκανδάλου» στη στάση ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού, έναντι των μεθοδεύσεων Τσίπρα με τον εκλογικό νόμο. Αν την παραθέτω ολόκληρη, χωρίς περικοπές, είναι γιατί έχει… έξυπνο κλείσιμο. Μου γράφει λοιπόν ο πρόεδρος Γιάννης:

«1. Με τη διατήρηση του μπόνους ευνοείται και δεν ζημιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Πώς; Αφού και οι δύο ξέρουμε καλά τον πανίσχυρο μηχανισμό. Για να μην πάει «χαμένη η ψήφος του», όποιος δεν θέλει να νικήσει η ΝΔ θα ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ και όποιος θέλει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίζει ΝΔ. Ποιος θα ζημιωθεί; Μα το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη που θα στερηθούν και ποσοστά και ψήφους και τελικά έδρες. Γι’ αυτό είναι πολιτικό σκάνδαλο για τις ηγεσίες του χώρου ο καθοριστικός τους ρόλος στη διατήρηση του μπόνους. Ποιος θα ωφεληθεί; Ο κ. Μητσοτάκης και οι Πατούληδες της ΝΔ που θα λάβουν 30-40 έδρες καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ που θα λάβει επιπλέον ψήφους και ποσοστά μέσα από την τεχνητή πόλωση που πάντα δημιουργούν τα μπόνους.

2. Πώς να έφερνα απλή αναλογική, αγαπητέ Γιώργο, ως υπουργός; Ηταν αυτή η θέση τότε του ΠΑΣΟΚ; Οχι και το ξέρεις. Θέση του ΠΑΣΟΚ ήταν το γερμανικό μοντέλο, οι μονοεδρικές. Το σχετικό νομοσχέδιο ήταν από εμένα έτοιμο από τον Δεκέμβριο του 2009 και το ξέρεις. Η απλή αναλογική έγινε θέση του ΠΑΣΟΚ το 2015, επαναβεβαιώθηκε τον Ιούνιο του 2016 και… καταστρατηγήθηκε λίγες εβδομάδες μετά. Προσωπικά τοποθετήθηκα υπέρ της απλής αναλογικής το 2014 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανερχόταν και ως συνήθως προσωπικά ό,τι λέω το εννοώ και δεν το αλλάζω εύκολα ή μετά από πιέσεις. Η Επόμενη Ελλάδα ως πρωτοβουλία συμπεριέλαβε την κατάργηση των μπόνους στο σχέδιο εθνικής ανάταξης που ανακοίνωσε από την ίδρυσή της. Πιστεύουμε πως τα μπόνους καταστρέφουν κάθε συναινετική διάθεση και αποτέλεσαν βασικό μηχανισμό που μας οδήγησε στη χρεοκοπία».

Και καταλήγει η επιστολή, πρόκειται για το σημείο που μου πάτησε τον «κάλο»:

«Εγώ να πάω στον ΣΥΡΙΖΑ, αγαπητέ Γιώργο; Σου έχω δώσει την εντύπωση ότι ήμουν ή έγινα γυρολόγος και μάλιστα μετά από 4 χρόνια που έμεινα σπίτι μου αρνούμενος τη συμμετοχή μου άνευ αρχών; Μπα. Πιο πιθανό είναι να γίνεις εσύ Ολυμπιακός, φίλε Γιώργο».

Ε, όχι και Ολυμπιακός, ρε φίλε, όχι κι Ολυμπιακός, εγώ. Proud of being green –γενικώς!