Το ίχνος της ποδοσφαιρικής πραγματικότητας κάθε χώρας αποτυπώνεται κάθε χρόνο στην πορεία των εκπροσώπων της στα Κύπελλα Ευρώπης.

Τα δρώμενα των τελευταίων ετών στον ποδοσφαιρικό επαρχιωτισμό μας δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσουν την άλλοτε έξωθεν καλή εικόνα της Ελλάδας. Ναι, κάποτε το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε πολύ καλή φήμη στην Ευρώπη. Με σημαντικές προκρίσεις, με σπουδαίες νίκες που έκαναν αίσθηση στη Γηραιά Ηπειρο.

Σήμερα θα διεξαχθεί η κλήρωση της τρίτης προκριματικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ στην οποία συμμετέχουν ο πρωταθλητής Ολυμπιακός και ο πρώτος των πλέι οφ ΠΑΟΚ ως απόρροια της 14ης θέσης στην οποία υποχώρησε η Ελλάδα στην ειδική βαθμολογία της UEFA.

Πρόκειται για το τίμημα των αμαρτιών της έλλειψης ανταγωνιστικότητας και ισονομίας στο πρωτάθλημα, που συρρικνώνει έσοδα, ενδιαφέρον και ποιότητα.

Το 2002 η Ελλάδα βρισκόταν μία θέση κάτω από το τοπ 5 της Ευρώπης –Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία. Σ’ αυτή τη θέση διατηρήθηκε για δύο χρόνια, ενώ τη σεζόν 2003-2004 η χώρα μας εκπροσωπήθηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με τρεις ομάδες: τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Στο τέλος αυτής της σεζόν η Ελλάδα κατέκτησε και το Euro. Ηταν το επιστέγασμα της ανόδου των προηγούμενων χρόνων που κακώς της αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός «θαύμα».

Ο καθρέφτης ήταν εκεί, αλλά λίγοι τον έβλεπαν, όπως και σήμερα.