Ιδιον των ανθρώπων να αναζητούν τρόπους διαφυγής από την πραγματικότητα.

Το ρεύμα των γεγονότων ωστόσο αποδεικνύεται τόσο δυνατό, που δεν επιτρέπει παρεκκλίσεις. Οι νεοφοβικές αντιλήψεις των κυβερνήσεων περί Μεταναστευτικού εξατμίζονται σαν σταγόνες νερού στην έρημο.

Η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου αποτελεί ένα ιδεολογικό υβρίδιο έτοιμο να αντιμετωπίσει τους ξενοφοβικούς του Παλαιού Κόσμου.

Το 37% των παικτών των δύο φιναλίστ του Euro 2016, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας είτε έχουν γεννηθεί σε πρώην αφρικανικές αποικίες των δύο χωρών είτε είναι παιδιά μεταναστών από τη Μαύρη Ηπειρο.

Από τις 24 φιναλίστ, οι μισές είχαν τουλάχιστον έναν ποδοσφαιριστή με ρίζες στην Αφρική, ενώ πολλοί παίκτες θα μπορούσαν να αγωνιστούν σε δύο εθνικές ομάδες.

Το Μεταναστευτικό θα αποτελέσει το σημαντικότερο πεδίο των πολιτικών αντιπαραθέσεων στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Ακροδεξιά, εθνικιστικά και ξενοφοβικά κόμματα έχουν βρει πρόσφορο έδαφος για να σπείρουν ρητορική βία στις μάζες που ελκύει το λαοφιλέστερο άθλημα.

Ακροδεξιό κόμμα της Δανίας ποστάρισε μήνυμα στο facebook με φωτογραφίες των αφρικανικής καταγωγής γάλλων παικτών Πογκμπά και Εβρά και του Ισλανδού Γκούναρσον. «Αν δεν θέλετε να μετατραπεί η Ευρώπη και η Δανία σε αφρικανική αυλή , τότε βάλτε τη διεύθυνση του e-mail σας στη διεύθυνση …».

Ενας καυτός ρατσιστικός χυλός κυλά ήδη στο σώμα της κουρασμένης κοινωνίας της Ευρώπης προκαλώντας εγκαύματα που δύσκολα θα επουλωθούν.