Ολα τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στο Ορλάντο και στην Κωνσταντινούπολη δεν ήταν αποτέλεσμα υψηλής στρατηγικής των τρομοκρατών. Ηταν ωμά, τυφλά και μαζικά χτυπήματα. Οι φονικές επιθέσεις σε στάδια, σε θέατρα, σε μπαρ, σε μετρό και σε αεροδρόμια έχουν στόχο τη συνοχή των κοινωνιών και τη διασπορά ενός πέπλου φόβου στις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων. Οι τρομοκράτες δεν διαχωρίζουν εθνικότητες, τα θύματα της τελευταίας τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ήταν από πολλές και διαφορετικές χώρες. Σαουδική Αραβία, Ιράκ, Τυνησία, Ουζμπεκιστάν, Κίνα, Ιράν, Ουκρανία και Ιορδανία είναι χώρες που δύσκολα μπορεί κάποιος να βρει τι τις ενώνει, από αυτές όμως προέρχονταν τα θύματα της επίθεσης.

Είναι λογικό όλοι να εστιάζουν στο ποια οργάνωση είναι πίσω από μια τρομοκρατική επίθεση. Επιχειρησιακά έχει μεγάλη σημασία, γιατί από οργάνωση σε οργάνωση μιλάμε για διαφορετική τεχνογνωσία και χρήση υλικών. Πολιτικά όμως δεν πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση, ούτε ανάμεσα στις οργανώσεις ούτε στα κίνητρα που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες για να «δικαιολογήσουν» τη χρήση ασύμμετρης βίας. Πολιτικά, ιδεολογικά ή θρησκευτικά υποκινούμενη η βία είναι μία. Δεν αλλάζει και καλεί για μια ισχυρή και συλλογική απάντηση. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν σταματούν στα σύνορα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στα όρια οποιασδήποτε εθνικής επικράτειας. Υπάρχει ανάγκη στρατηγικής και επιχειρησιακής συνεργασίας και ξεκάθαρη πολιτική βούληση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, κυρίαρχης απειλής για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια των χωρών.

Η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη φέρνει ξανά στο επίκεντρο και τις έμμεσες επιπτώσεις από τη δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για τη χώρα μας. Ειδικότερα, η παρατεταμένη στοχοποίηση της Τουρκίας από τρομοκρατικές οργανώσεις, η ενδεχόμενη επιστροφή των «αλλοδαπών μαχητών» που προέρχονται από τα Βαλκάνια, καθώς και ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης και στρατολόγησης των εγκλωβισμένων προσφύγων από τρομοκράτες είναι σημαντικές προτεραιότητες ασφάλειας για την Ελλάδα.

Ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος είναι διεθνολόγος, καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας. Σε λίγο κυκλοφορεί το βιβλίο του «Σφάξε με αγά μου να αγιάσω: Ισλαμικό Κράτος, ευρωπαϊκή ασφάλεια και Ελλάδα» (Επίκεντρο)