Οι χθεσινοί επισκέπτες του Μεγάρου Μαξίμου δεν κατάλαβαν ακριβώς τι έχει στο μυαλό του ο Πρωθυπουργός για τον εκλογικό νόμο. Αντελήφθησαν όμως τις προθέσεις του.

Αν δεν μπορέσει να χτιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων –δηλαδή διακοσίων βουλευτών –ώστε να ισχύσει αμέσως το νέο εκλογικό σύστημα, τότε η λύση είναι έτοιμη: απλή αναλογική, ψηφισμένη με απλή πλειοψηφία. Το άλλοθι είναι πως αυτή ήταν πάντα η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Και το φόβητρο είναι ότι αυτό θα ισχύσει per terram, per mare στις μεθεπόμενες εκλογές. Ετσι το πολιτικό σύστημα θα φέρει μέσα του μια βόμβα ωρολογιακή και μάλιστα διασποράς. Διότι αν η επόμενη Βουλή δεν βρει διακόσιους βουλευτές για να αλλάξει αμέσως την απλή αναλογική, τότε η πολιτική εξέλιξη θα είναι δρομολογημένη και θα ισοδυναμεί με απόλυτη μοριοποίηση.

Το ελαφρυντικό του Πρωθυπουργού είναι πως οι περισσότεροι προκάτοχοί του έκαναν το ίδιο: άλλαξαν με απλό νόμο το εκλογικό σύστημα υποθηκεύοντας τις μεθεπόμενες εκλογές. Εστω κι αν αυτό δεν έγινε με τόσο ακραίο τρόπο. Από την άλλη όμως είναι απέραντος ο κυνισμός με τον οποίο επιχειρείται από τόσο νωρίς η υπονόμευση της διάδοχης κυβέρνησης αλλά, τελικά, και κάθε διάδοχης κατάστασης. Απλή αναλογική μονομερώς ή συμφωνημένα αναλογικότερο σύστημα –αυτό είναι το δίλημμα που θέτει το Μαξίμου. Λες και το μόνο πρόβλημα της χώρας είναι πώς θα μοιράζεται η εξουσία τα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια. Λες και με αυτό μόνο έχουν να ασχοληθούν οι κυβερνώντες. Λες και δεν έχει η μνημονιακή Ελλάδα αναρίθμητα προβλήματα σε κάθε τομέα που απαιτούν ενεργητική και τολμηρή διακυβέρνηση.