Σήμερα στο Γκάζι πραγματοποιείται η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις. Το ερώτημα που ήδη απασχολεί είναι: Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Πού θα οδηγήσει πολιτικά αυτή η υπόθεση;

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα, πρέπει να μείνουμε στο έργο που έχει αναλάβει η Επιτροπή. Εχει επιφορτιστεί με το καθήκον να συντάξει μια προγραμματική πρόταση ώς το τέλος Ιουνίου. Δεν πρόκειται για γραφειοκρατική, αλλά βαθύτατα πολιτική διαδικασία σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

Η πρόταση δεν πρέπει να αποτελεί τον μέσο όρο των προτάσεων των συμμετεχόντων αλλά ένα πραγματικά ριζοσπαστικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Τη στιγμή που στην Ευρώπη χάνουν έδαφος οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις η επιμονή στα τετριμμένα είναι καταστροφική. Ενα άνευρο κείμενο χωρίς γωνίες, που αποτελεί προϊόν συμβιβασμού, μπορεί να ικανοποιεί τους συμμετέχοντες γιατί δεν τους δημιουργεί πιθανόν εσωκομματικά προβλήματα, αλλά θα είναι παντελώς αδιάφορο για την κοινωνία, ιδίως για τη νέα γενιά. Πρέπει να έχουμε τη διάθεση να «σπάσουμε αβγά». Να προτείνουμε ριζοσπαστικές λύσεις που θα ακουστούν από δυνάμεις που έχουν απογοητευτεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πιστεύουν όμως ότι η λύση βρίσκεται στη ΝΔ. Στις εγγενείς δυσκολίες ανασυγκρότησης πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο χώρος θα αποτελέσει το πεδίο εφόδου κι από τα δεξιά και από τα αριστερά. Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη προβάρει σοσιαλδημοκρατικό κοστούμι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκδηλώσει την πρόθεση για ανοίγματα στο Κέντρο.

Αντε και φτιάχθηκε το πρόγραμμα. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Ποιος θα το υλοποιήσει; Κάθε κόμμα ξεχωριστά ή όλα μαζί; Ο προοδευτικός μεταρρυθμιστικός χώρος είναι πολύ ευρύτερος από τα σημερινά σχήματα. Και δεν μπορούν τα σχήματα να φέρουν τον χώρο στα μέτρα τους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έναν νέο ενιαίο φορέα που από την πρώτη στιγμή θα ανοίξει τις πόρτες στην κοινωνία και θα στεγάσει εκείνους που, απογοητευμένοι, απέχουν σε όλο και μεγαλύτερα ποσοστά.

Ο Κώστας Σημίτης στην πρόσφατη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε «για ένα δυνατό ρεύμα μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού» επισημαίνοντας στους συνέδρους ότι δεν αρκεί το σημερινό σχήμα ακόμη κι αν διευρυνθεί. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος θύμισε ότι «το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ του Ιουνίου του 2015 μίλησε για ένα γνήσια νέο σχήμα το οποίο να καλύπτει όλο τον προοδευτικό μεσαίο χώρο». Το πώς μπορεί να γίνει η μετάβαση σε έναν νέο φορέα χρειάζεται μεγάλη συζήτηση. Γι’ αυτό θα χρειαστούν προσωπική γενναιότητα και πολιτικές υπερβάσεις. Ο χρόνος πιέζει και οι ανάγκες της χώρας ακόμη περισσότερο.

Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι εκπρόσωπος του Ποταμιού, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας της Επιτροπής Διαλόγου για Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις.