Πολύς λόγος γίνεται αν μετά τις τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup το ποτήρι για την ελληνική πλευρά είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο. Κυβερνητικοί το βρίσκουν μέχρι και ξέχειλο! Αλλοι, αντίθετα, φοβούνται ότι το αποτέλεσμα είναι ένας ακόμα πιο στενός κορσές για τους Ελληνες.

Η κρίση είναι εδώ. Ακόμα και ο Τσακαλώτος τα θετικά τα παραπέμπει «σε βάθος χρόνου». Ο καθείς το εκλαμβάνει όπως νομίζει, το βάθος όμως έχει συγκεκριμένη έννοια, μερικοί το χαιρετίζουν και με ιερές λέξεις, «χαίρε βάθος αμέτρητον»!

Το Eurogroup και οι αποφάσεις του παίρνονται για τη Γερμανία κι όχι για την Ελλάδα. Αυτό δεν το έχουν καταλάβει μερικοί και αυταπατώνται, όπως ο Πρωθυπουργος, κατά δήλωσή του. Ο Σόιμπλε που παρουσιάζεται ως ο «άρχων του σκότους» είναι πολύ διαφωτιστικός στις δηλώσεις του. Η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, δηλαδή η λιτότητα, ήρθε για να μείνει! Τι δεν καταλαβαίνουμε;

Οσοι άλλα λένε ή άλλα εννοούν απλώς κοροϊδεύουν. Ζούμε την εποχή της εξουσίας του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου, με όλα τα συμπαρομαρτούντα, τους φορολογικούς παραδείσους εντός των ΗΠΑ, εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και τη φορολογική κόλαση που αφορά τους αδύναμους, τους μικρομεσαίους και τώρα την αστική τάξη.

Οι πολιτικοί μάλλον με τροχονόμους μοιάζουν που διευκολύνουν την αναίμακτη κυκλοφορία και τάξη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν διαφέρει! Μερικοί παράγοντες, εχθροί της κυβέρνησης μέχρι χθες, σήμερα δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τη στάση της κι άλλοι κουνούν με νόημα το κεφάλι!

Ακούγεται και η διαμαρτυρία «και τι θέλετε να γίνει;». Εχουν ξεχάσει, φαίνεται, την αλήθεια και τον σεβασμό στον ταλαιπωρημένο πολίτη. Από εκεί και πέρα, δημοκρατία έχουμε, μυαλό έχουμε (έχουμε;), κυβερνήσεις εκλέγουμε, συνυπεύθυνοι είμαστε (είμαστε;).

Με την αξιολόγηση (και τα προαπαιτούμενα της τελευταίας στιγμής) κλείνει και ουσιαστικά η Μεταπολίτευση. Κλείνει και ο κύκλος της Αριστεράς όπως τη γνωρίζαμε επί έναν αιώνα. Τι άραγε ανοίγει; Οχι πάντως ο αρχικός σχεδιασμός για την Ενωμένη Ευρώπη κι επομένως για την Ελλάδα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Εμείς όχι.

«Μην αμελήσετε / Πάρτε μαζί σας νερό / το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία» έγραφε ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός.

Επανερχόμενοι στην αρχή του σχολίου, δεν ξέρουμε αν το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο, ένα είναι σίγουρο ότι το «πικρό ποτήριον» τουτο θα το πιούμε όλο μέχρι τέλους!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός