Η φωνή της άλλοτε έχει κάτι από τη γοητεία των μαύρων τραγουδιστών της τζαζ και άλλοτε από το «γρέζι» των μεγάλων τού μπλουζ. Η Μαντλέν Πεϊρού ανήκει στην κατηγορία των ερμηνευτριών που αναζητούν συνεχώς νέους δρόμους σε όλα τα μουσικά είδη και έρχεται να το αποδείξει τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο Θέατρο του Λυκαβηττού με το «Blue Room».

Αν η ζωή της ώς τη διεθνή καταξίωση αποτυπωνόταν από κινηματογραφικό φακό, θα είχε «πλάνα» με την Μαντλέν να τραγουδά σαν «κλοσάρ» στους δρόμους του Παρισιού ή σε μικρά νεοϋορκέζικα στέκια. Εκεί την ανακάλυψε ένας ιχνευτής ταλέντων και την έπεισε να κάνει δίσκο με διασκευές Εντίτ Πιαφ, Μπέσι Σμιθ και Πάτσι Κλάιν. Ετσι ήρθε το πρώτο της άλμπουμ «Dreamland» το 1996 –το διαβατήριό της για να «περάσει» από μποέμ μουσικός του δρόμου στις σελίδες του «Τάιμ» ως η πιο «συναρπαστική και περίπλοκη τραγουδίστρια της χρονιάς», προτού έντυπα όλου του κόσμου τη βαφτίσουν διάδοχο της Μπίλι Χάλιντεϊ.

Επαρκείς εξηγήσεις μπορεί να δώσει για τη γοητεία που ασκεί στο ελληνικό κοινό –δεν είναι και το πιο φανατικό αυτού του είδους της μουσικής –αφού ο επόμενός της δίσκος «Careless love» έγινε χρυσός στην Ελλάδα!

Η Μαντλέν Πεϊρού, λίγο πριν έρθει στην Ελλάδα, μας μίλησε με ενθουσιασμό για την περιοδεία της που έχει ήδη ξεκινήσει: «Αληθινά απολαμβάνω αυτή την περίοδο! Είναι ωραίο να μοιράζομαι τη μουσική μου με ανθρώπους από διαφορετικές πόλεις και χώρες. Είναι κουραστικό, αλλά ταυτόχρονα τόσο συναρπαστικό».

Στον τελευταίο σας δίσκο κάνετε διασκευές σε τραγούδια του Ρέι Τσαρλς. Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη;

Ο Ρέι Τσαρλς είναι ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές και σημαντικότερους μουσικούς στην αμερικανική μουσική. Οπωσδήποτε βρίσκεται μέσα στους πέντε πρώτους κατ’ εμέ. Εχω μάθει από αυτόν, αυτός είναι ο κύριος λόγος.

Επιλέξατε κομμάτια από το «Modern Sounds in Country & Western Music». Γιατί;

Νομίζω ότι είναι ακόμα σημαντική σήμερα στην Αμερική η ανάμειξη διαφορετικών ειδών μουσικής και πολιτισμών, μια και έχουμε ήδη αρκετούς. Νομίζω ότι είναι μέρος της ιδιοσυγκρασίας μας ως Αμερικανών να καταλαβαίνουμε τους πολιτισμούς που μας περιβάλλουν οπουδήποτε και εάν είμαστε.

Στην Ελλάδα θα τραγουδήσετε μαζί με την Ελλη Πασπαλά το «All alone am I» του Μάνου Χατζιδάκι. Πότε πρωτακούσατε Μάνο Χατζιδάκι;

Ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν ένας μεγάλος συνθέτης. Θυμάμαι πόσο με συνεπήρε όταν πρωτάκουσα το άλπουμ του «Reflections» (Αντικατοπτρισμοί) στο σπίτι ενός φίλου. Ηταν πραγματικά εμπνευσμένο. Είναι πραγματικά σημαντικό να ακούς και να μοιράζεσαι ανεκτίμητα έργα από μεγάλους συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις και να δίνεις ένα κομμάτι της ψυχής σου σε αυτούς. Πραγματικά αισθάνομαι τιμή να τραγουδήσω ένα από τα τραγούδια του με την Ελλη Πασπαλά, που είναι επίσης μια μεγάλη καλλιτέχνις. Εχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και έχω πολλούς φίλους εκεί. Μου έχουν δώσει μερικά άλμπουμ και έχω ακούσει μερικούς από τους καλιτέχνες σας. Είμαι αληθινά εντυπωσιασμένη από τη μουσική σας και την κουλτούρα σας. Οι αγαπημένοι μου είναι ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης. Εχουν γράψει πολλά γνωστά τραγούδια απ’ όσο γνωρίζω και είναι και οι δύο μέρος της μεγάλης ιστορίας της κουλτούρας σας.

Η πορεία σας προς την καταξίωση δεν ήταν εύκολη. Ποιο ήταν το σπουδαιότερο μάθημα σε αυτή τη διαδρομή;

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι η ίδια η μουσική. Οπου και εάν βρίσκεσαι, στο αμάξι η στο σπίτι σου, σε ενδιαφέρει να ακούς ωραία μουσική. Με αυτόν τον τρόπο μεγάλωσα και αυτή ήταν η αγαπημένη μου ασχολία. Εχω αναμείξει τη μουσική με κάθε πτυχή της ζωής μου. Σε καλές ή κακές στιγμές ή όταν έχω σκληρή δουλειά, έχω πάντα συντροφιά τη μουσική μου.