Στη μαθητική παρέλαση του 2014 η Ελενα Κουντουρά, τότε βουλευτής των ΑΝΕΛ, στάθηκε απέναντι από την εξέδρα των επισήμων για να καταγγείλει το Μνημόνιο που σκότωνε την κοινωνία στέλνοντας τους Ελληνες στην ανεργία. Σήμερα, ως αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού και καλή δημόσια υπάλληλος, στέλνει η ίδια Ελληνες στην ανεργία. Οχι μόνο επειδή ψήφισε ένα χειρότερο Μνημόνιο από εκείνο που κατήγγειλε τότε τρέμοντας από αγανάκτηση. Αλλά επειδή χρειάστηκαν 25 ολόκληρες επιστολές της Ryanair, της εταιρείας που χθες αποφάσισε να διακόψει τις πτήσεις της προς την Ελλάδα, για να δηλώσει τελικά αναρμόδια.

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», ο επικεφαλής της Ryanair χαρακτήρισε την Ελενα Κουντουρά «Μαρία Αντουανέτα της Ελλάδας». Αλλά ο Μάικλ Ο’Λίρι αδικεί την υπουργό. Το σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέτας δεν χαρακτηρίζει μόνο την ίδια, χαρακτηρίζει ολόκληρη την κυβέρνηση της οποίας είναι μέλος. Εκείνη η παλιά οργή των υπουργών της έχει δώσει τη θέση της στην αδιαφορία, στην απόλαυση της εξουσίας, στον εθισμό που προκαλούν τα οφέλη της. Η Ελενα Κουντουρά δεν βασανίζεται όπως τότε από το συναίσθημα της ιερής αγανάκτησης. Ευφραίνεται από το αξίωμα που κατέχει και μοιράζει προγράμματα κοινωνικού τουρισμού –αυτό είναι το παντεσπάνι που εννοεί ο Ο’Λίρι.

Οι αναθεωρητές της Ιστορίας βλέπουν πλέον τη Μαρία Αντουανέτα ως ένα παρεξηγημένο πρόσωπο. Η βασίλισσα ήταν απλώς ένα παιδί και μάλιστα ξένο –ήταν μόλις 14 χρονών όταν παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο, ενώ ζούσε εντελώς αποκομμένη από τη γαλλική πραγματικότητα. Οι ιστορικοί του μέλλοντος, όμως, δύσκολα θα βρουν ανάλογα ελαφρυντικά στην περίπτωση της Ελενας Κουντουρά και των συναδέλφων της. Γιατί η Μαρία Αντουανέτα μπορεί να ζήτησε συγγνώμη από τον δήμιό της όταν του πάτησε κατά λάθος το πόδι. Αλλά οι Μαρίες Αντουανέτες της ελληνικής πολιτικής θα του ζητούσαν και τα ρέστα.