Το είπε για πρώτη φορά στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε πριν από δέκα ημέρες στη Βουλή για τη διαφθορά. Από τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επαναλαμβάνει σχεδόν κάθε ημέρα –το επανέλαβε και χθες: η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί και να γίνουν εκλογές. Το επιχείρημα του προέδρου της ΝΔ είναι ότι η φθορά που προκαλεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη χώρα είναι μεγαλύτερη από το κόστος που θα είχε ακόμη μία προσφυγή στις κάλπες. Ακόμη κι αν είναι έτσι, το αίτημα έχει διατυπωθεί τόσο πολλές φορές τα τελευταία πολλά χρόνια που ακούγεται πλέον σαν το μοναδικό σουξέ του αντιπολιτευτικού ρεπερτορίου. Σαν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να μην έχει να πει τίποτε άλλο από αυτό που επαναλάμβαναν μονότονα πριν από αυτόν όσοι βρέθηκαν στη θέση του.

Δεν είναι μόνο με το Σύνταγμα που συγκρούεται η αντιπολιτευτική τακτική των πρόωρων εκλογών. Συγκρούεται και με τη φιλοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη να χτίσει μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία, που θα στηρίξει το μεταρρυθμιστικό του εγχείρημα. Γιατί στην πραγματικότητα το αίτημα των πρόωρων εκλογών δεν έχει αποδέκτη την κοινωνία αλλά το εσωκομματικό ακροατήριο. Δεν συνεγείρει τα πλήθη, αλλά τον στενό πυρήνα όσων οπαδών έχουν απομείνει. Δεν απευθύνεται στο σύνολο αλλά σε μια υποδιαίρεση. Δεν είναι κανονική πολιτική αλλά πολιτικό παιχνίδι –και μάλιστα σε ένα επαναληπτικό μοτίβο δεκαετιών που έχει εξαντλήσει ψυχολογικά το μεγάλο ακροατήριο.

Η αντιπολίτευση δεν έχει και πολλή δουλειά απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία ούτως ή άλλως αντιπολιτεύεται τον εαυτό της. Εχει πολλή δουλειά, όμως, στο πεδίο του σχεδιασμού μιας διαφορετικής κυβερνητικής πρότασης και της διαμόρφωσης ενός διαφορετικού στυλ διακυβέρνησης. Ειδικά η δουλειά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να δείξει ότι ως αντιπολίτευση κάνει τη διαφορά. Για να μην κυβερνήσει –όταν έρθει εκείνη η ώρα –ως ο επόμενος στη σειρά.