Μία από τις πιο τρομακτικές λέξεις που μπορεί να ακούσει ένας ασθενής είναι η λέξη «καρκίνος». Το ξέρουμε από την εμπειρία των οικογενειών μας και των φίλων μας αλλά και των εκατομμυρίων ανθρώπων που την ακούνε από τους γιατρούς τους κάθε χρόνο. Στην τελευταία του ομιλία για την Κατάσταση του Εθνους, ο Μπαράκ Ομπάμα συνέκρινε την προσπάθεια που χρειάζεται για να ξεριζώσουμε τον καρκίνο με την προσπάθεια για την κατάκτηση της Σελήνης. Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα για μια πλήρη και ολοκληρωμένη εκστρατεία προκειμένου να απαλλάξουμε τον κόσμο από αυτήν την ασθένεια. Γιατί η αλήθεια είναι ότι είμαστε σε θέση πλέον να νικήσουμε τον καρκίνο στις μορφές που τον γνωρίζουμε.

Ενα στοιχείο – κλειδί σε αυτήν την προσπάθεια είναι να δοθούν κίνητρα για μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στο κράτος και στον ιδιωτικό τομέα. Ξέρουμε ότι αν και το αμερικανικό κράτος έχει φοβερά μέσα στη διάθεσή του, πολλές αξιόλογες έρευνες δεν γίνονται υπό την επίβλεψή του αλλά από ιδιωτικά εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εκεί θα γίνει η επόμενη μεγάλη ανακάλυψη για τη θεραπεία του καρκίνου. Το ξέρουμε γιατί το είδαμε στο καλύτερο κέντρο αντικαρκινικής έρευνας στον κόσμο, επικεφαλής του οποίου είναι οι καλύτεροι ογκολόγοι και ερευνητές, ενώ χρηματοδοτείται από πολύ γενναιόδωρους φιλάνθρωπους με τους οποίους έχουμε συναντηθεί τους τελευταίους μήνες.
Σε αυτό το πλαίσιο, μας προκαλεί ενθουσιασμό το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς θα δημιουργήσει το Ινστιτούτο Ανοσοθεραπείας Μπλούμπεργκ – Κίμελ χάρις σε ιδιωτικές δωρεές ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό το νέο ινστιτούτο θα φέρει την επανάσταση στο πεδίο της ανοσοθεραπείας. Ιδού γιατί: ο καρκίνος σχετίζεται με την ανεξέλεγκτη αύξηση των κυττάρων μας. Τα καρκινικά κύτταρα αλλοιώνουν τα κανονικά κύτταρα καθώς τα χρησιμοποιούν για να αναπτυχθούν, να εξαπλωθούν και να κρυφτούν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ανοσοθεραπεία επαναρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς ώστε να μάχεται καλύτερα και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.
Στο ινστιτούτο θα εργαστούν οι ίδιοι επιστήμονες που έφεραν σε πέρας τις πρώτες δοκιμές στο πεδίο της ανοσοθεραπείας με τους λεγόμενους αναστολείς σημείων ελέγχου – φρένων (checkpoint blockade inhibitors). Οι αναστολείς αυτοί δρουν σε μόρια που προστατεύουν τα καρκινικά κύτταρα από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Δύο από αυτές τις ανασταλτικές ουσίες έχουν εγκριθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου των πνευμόνων και των μελανωμάτων, ενώ φαίνεται να έχουν αποτελέσματα και σε άλλες μορφές καρκίνου.
Με ανακαλύψεις σαν αυτές μπορούμε πλέον να θεραπεύσουμε καρκίνους που πριν από μερικά χρόνια ήταν αθεράπευτοι. Ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις: κανένας δεν πιστεύει ότι ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί μέσα σε μια νύχτα. Η αλήθεια είναι όμως ότι χάρις στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας τα τελευταία δέκα χρόνια, είμαστε πολύ πιο κοντά σε πολύ πιο μεγάλες επιτυχίες από αυτές που νομίζει ο κόσμος.

Με τη σωστή συνεργασία μπορούμε να ενισχύσουμε την εξαιρετική δουλειά που κάνουν οι ανοσιολόγοι, οι γενετιστές και οι επιστήμονες από τον τομέα της τεχνολογίας. Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένας νέος κλάδος –αυτός της συγκέντρωσης ιατρικών και επιστημονικών πληροφοριών σε μια βάση δεδομένων. Αυτό είναι ένα υπερόπλο που επιτρέπει στους ερευνητές να κινηθούν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν. Η πρόσβασή τους σε αυτές τις πληροφορίες δημιουργεί μια νέα δυναμική στο πεδίο της έρευνας.

Με την «αποστολή στη Σελήνη» και τη συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, δεν θέλουμε να κάνουμε μικρά βήματα. Ο στόχος μας είναι ένα κβαντικό άλμα. Η φιλοδοξία μας είναι να πετύχουμε σε πέντε χρόνια ό,τι θα πετυχαίναμε σε δέκα. Με τις νέες υποδομές, τη νέα βάση συνεργασίας και τους νέους πόρους, ξέρουμε ότι επιτέλους μπορούμε να κερδίσουμε το πάνω χέρι από μια ασθένεια που έχει κλέψει από τον κόσμο πολύ ταλέντο και πολλή αγάπη.
Η αυθεντική αποστολή στη Σελήνη είχε χρηματοδοτηθεί από το κράτος. Η «αποστολή στη Σελήνη» για τον καρκίνο θα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση, στον ιδιωτικό τομέα, στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στην κοινότητα των φιλανθρώπων. Κι έχει τη δύναμη να σώσει εκατομμύρια ζωές.

© Bloomberg News

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ είναι πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ιδιοκτήτης του εκδοτικού ομίλου Bloomberg LP και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τις πόλεις και την κλιματική αλλαγή.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών