Στην πολιτική, η κοντή μνήμη, η βολική μνήμη ή η βολική αμνησία, αποτελεί συχνό φαινόμενο.

Στην κατηγορία εμπίπτουν προφανώς οι εκτιμήσεις στελεχών της κυβέρνησης για τις επαναλαμβανόμενες αποδοκιμασίες κατά υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως χαρακτηριστικά δηλώνουν, «πρώτη φορά τα βλέπουμε αυτά, παλιά δεν γίνονταν». Αλλοι ισχυρίζονται ότι τώρα τα κανάλια προτρέπουν τους πολίτες να βιαιοπραγούν κατά των εκπροσώπων της κυβέρνησης! Κάποιοι άλλοι, τέλος, αποδίδουν τις αποδοκιμασίες σε χρυσαυγίτες ή ακροδεξιούς.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, εκτός από την ασθενούσα κυβερνητική μνήμη υπάρχει και ο σκληρός δίσκος των υπολογιστών, που έχει καταγράψει τα περιστατικά της πρωτομνημονιακής περιόδου με τις τότε αντιδράσεις των τότε αγανακτισμένων πολιτών.

n Τον Δεκέμβριο του 2010, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η πορεία που διοργάνωναν ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, ο Κωστής Χατζηδάκης δέχεται κλωτσιές και μπουνιές από διαδηλωτές.

n Στις 16 Μαρτίου του 2011, ο Θόδωρος Πάγκαλος δέχεται επίθεση με γιαούρτια από «πολίτες» σε ταβέρνα στα Καλύβια Αττικής.

n Στις 9 Μαρτίου του 2011, αγρότες αποδοκίμασαν στην Πάτρα τον Κώστα Σκανδαλίδη.

n Τον Ιούνιο του 2011, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής εγκλωβίστηκε στο ΚΑΠΗ Αργυρούπολης. Περίπου 70 άτομα φώναξαν συνθήματα κατά των πολιτικών και πέταξαν γιαούρτια και αβγά.

n Τον Ιούνιο του 2012, 15 βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ προπηλακίστηκαν σε καφετέρια στο Παγκράτι. Η φραστική επίθεση από ομάδα «αγανακτισμένων» συνοδεύτηκε από μπουκάλια με νερό, γιαούρτια και αβγά.

Αυτά είναι μερικά μόνο περιστατικά προπηλακισμού πολιτικών στην πρωτομνημονιακή περίοδο, περιστατικά για τα οποία η προβολή από τα κανάλια ήταν η ίδια ακριβώς με τη σημερινή, η δε τότε αντιπολίτευση αναφερόμενη σε αυτά έκανε λόγο για «πανικόβλητο σύστημα εξουσίας που επιλέγει συνειδητά τη στρατηγική της έντασης και τις άθλιες προβοκάτσιες». Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για «εξεγερμένη κοινωνία», παραπέμποντας μάλιστα σε σκοτεινές σελίδες της πολιτικής μας Ιστορίας: «Μιλούν για απολίτικους. Αφήνουν άθλια υπονοούμενα, παρομοιάζουν εαυτούς με τον Λαμπράκη και την εξεγερμένη κοινωνία με το παρακράτος των Γκοτζαμάνηδων, τη στιγμή που οι ίδιοι βρίσκονται καβάλα στο τρίκυκλο ΔΝΤ – Κομισιόν – ΕΚΤ, που εγκληματεί κατά του λαού μας» έλεγαν τότε.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, συμμετέχοντας σε τηλεοπτική εκπομπή τον Οκτώβριο του 2013, με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού καθηγητή, έλεγε χαρακτηριστικά: «Μερικές φορές η κοινωνία πρέπει να αντιδρά, ακόμη κι αν αυτό είναι έξω από τα θεσμικά όρια. Μόνο η κοινωνία βάζει το όριο», ενώ σε διάλογο που είχε με τον Θόδωρο Πάγκαλο σημείωνε: «Αν σας γιουχαΐσουν, είναι το ακριβώς ανάλογο της εποχής που ο κόσμος σάς χειροκροτούσε στον δρόμο. Οποιος εκτίθεται στην πολιτικήθα πρέπει να απολαμβάνει τον έπαινο, τον ψόγο, αλλά ακόμα και την καζούρα όταν του χρειάζεται. Οπως σας αξίζει και εσάς, κ. Πάγκαλε, εκπρόσωπο του πολιτικού συστήματος που έριξε τη χώρα στα βράχια. Αρα η αντίδραση είναι δικαιολογημένη».

Οσο και αν σοκάρει αυτή η ωμή τοποθέτηση, απηχεί τον τρόπο με τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση «χειρίστηκε» ως αντιπολίτευση την κοινωνική έκρηξη με την έναρξη της κρίσης. Μόνο που δεν υπολόγισε ότι πολύ σύντομα θα θέριζε όσα έσπειρε.

Το «όπως σας αξίζει», κυρίαρχη διχαστική αντίληψη σε όλες τις περιόδους που η Ελλάδα δοκιμάστηκε (εθνικός διχασμός, εμφύλιος πόλεμος), καθιστά σήμερα αστείους τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί ακροδεξιών υποκινητών και περί μιντιακών προτροπών. Οι πρωταγωνιστές των προπηλακισμών πολιτικών την περίοδο των δύο πρώτων Μνημονίων είναι οι ίδιοι με τους πρωταγωνιστές των σημερινών προπηλακισμών. Ιδιος κόσμος, ίδιο ύφος, ίδιο ήθος, ίδια κουλτούρα.

Οποιον ισχυρισμό και αν επιστρατεύσει η προπαγάνδα, η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη, ο δε μόνιμος πλέον αστυνομικός έλεγχος που υφίστανται οι πεζοί στην Ηρώδου του Αττικού υπενθυμίζει καθημερινά τη μηδενική ανοχή αυτής της κυβέρνησης στην κριτική και την αποδοκιμασία.

Τώρα όλοι γνωρίζουν και είναι βέβαιο ότι όποιος ποντάρει στον διχασμό, όποιος παίζει παιχνίδια με τη φωτιά, φλερτάροντας με τη βία που στρέφεται εναντίον των «άλλων», γρήγορα εισπράττει τα επίχειρα.

Η Μιλένα Αποστολάκη είναι πρώην υπουργός