Το μήνυμα του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος προς τις τράπεζες ήταν σαφές:

«Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα επιχειρηματικά δάνεια. Θέλουμε λύσεις εδώ και τώρα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ξήλωμα διοικήσεων και πλήρη αναδιάρθρωση εταιρειών». Ο Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του, έδωσε το νέο στίγμα όσον αφορά τη διαχείριση των επισφαλών επιχειρηματικών δανείων. Εκανε σαφές ότι το σχέδιο μαζικών πωλήσεων σε ξένα funds δεν πρόκειται να προχωρήσει, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία. Οι πολύ χαμηλές αποτιμήσεις των δανείων αλλά και η απροθυμία των ξένων να αγοράσουν στην Ελλάδα –τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την αξιολόγηση –έδωσαν τέλος στο ενδεχόμενο αυτό.

Ετσι, και με δεδομένο ότι δεν προχώρησε ούτε η δημιουργία μιας ενιαίας bad bank, η διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων εναπόκειται στις τράπεζες. Και εδώ ακριβώς έρχεται να παρέμβει η Τράπεζα της Ελλάδος, απαιτώντας ουσιαστικά ένα νέο μοντέλο διαχείρισης. Ενα μοντέλο πολύ πιο αποτελεσματικό και άμεσο, το οποίο θα προβλέπει συνεργασία μεταξύ των τραπεζών, ριζική αναδιάρθρωση των δανείων, αλλά και νέες διοικήσεις για τις εταιρείες που δεν συνεργάζονται.

Το μήνυμα Στουρνάρα ήταν σαφές: όχι άλλη κωλυσιεργία, όχι άλλες μεσοβέζικες λύσεις, όχι άλλες καθυστερήσεις που διαιωνίζουν το πρόβλημα. Πλέον, οι τράπεζες θα πρέπει να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι, να «τραβήξουν από την πρίζα» τις εταιρείες που είναι αντικειμενικά μη βιώσιμες και να προχωρήσουν σε μαζικές διαγραφές αλλά και πλειστηριασμούς των περιουσιακών στοιχείων που έχουν προσημειώσει.

Και αντίστοιχα, καλούνται να διοχετεύσουν την εναπομείνασα ρευστότητα σε βιώσιμες επιχειρήσεις που, εφόσον αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, έχουν τα φόντα να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής και να επιστρέψουν στην κερδοφορία.