Αν η γελοιότητα σκότωνε, χθες οι Βρυξέλλες θα είχαν γεμίσει πτώματα. Προς το παρόν όμως τα πτώματα βρίσκονται στο Αιγαίο, ενώ στις Βρυξέλλες οι πάντες συσκέπτονται.

Χθες, για παράδειγμα, συσκέφθηκαν οι επίτροποι οι οποίοι αφού εξέδωσαν ένα χαρτί όπου επί λέξει αναφέρουν ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με πάνω από 60 εκατομμύρια πρόσφυγες», στη συνέχεια αποφάνθηκαν ότι η κρίση δεν είναι αντιμετωπίσιμη επειδή ατυχώς δεν λειτουργούν καλά τα hotspots στη Χίο και τη Λέσβο. Και όλα αυτά επειδή η τρομοκρατημένη Γερμανία αναζητεί νομότυπους λόγους για να δικαιολογήσει τρόπον τινά την απόφασή της να παραβιάσει τη Σένγκεν επαναφέροντας τους ελέγχους στα χερσαία σύνορά της. Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Γερμανία είναι μια λεπτομέρεια, την οποία η κοινοτική νομοθεσία ίσως παρέβλεψε.

Και όχι μόνο αυτό. Χθες οι Βρυξέλλες απαίτησαν από την Ελλάδα να εφαρμόσει αμέσως την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το άσυλο, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη κρίνει ανεφάρμοστη και προτίθεται τάχιστα να αλλάξει. Προς τι όλη αυτή η κοροϊδία; Είναι απλό: αν κάποιος δεν μπορεί να είναι τίμιος, φροντίζει τουλάχιστον να φαίνεται.

Σήμερα ωστόσο τα πράγματα σοβαρεύουν. Συσκέπτονται στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ με αντικείμενο επίσης το Προσφυγικό. Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Αν το ΝΑΤΟ κληθεί να συνδράμει την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή Frontex στο πλαίσιο των ανειλημμένων επιχειρησιακών υποχρεώσεών του, ο συντονισμός των δραστηριοτήτων των δύο οργανισμών μπορεί να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες. Αν όμως απαιτηθεί νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας, ίσως χρειαστούν κάποια χρόνια.