Οι κυβερνητικές κινήσεις που στοχεύουν στη μείωση της παραοικονομίας με την έκδοση αποδείξεων για όλες τις συναλλαγές διεκδικούν με αξιώσεις διεθνές βραβείο ενθάρρυνσης του μαύρου χρήματος.

Εχοντας προαναγγείλει ακόμη και κληρώσεις αυτοκινήτων για εκείνους που ζητούν –και λαμβάνουν –αποδείξεις για τις συναλλαγές τους, η κυβέρνηση προχώρησε στη συνέχεια σε δραστική μείωση των προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων. Τόσο δραστική που αποτελεί κίνητρο φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό μάλιστα με τη μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ.

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται να μη γνωρίζει –ακόμη –ποιες αποδείξεις θα μετρούν για το χτίσιμο του αφορολογήτου: o αρμόδιος υπουργός εμφανίστηκε χθες για να ζητήσει από τους καταναλωτές να συγκεντρώνουν όλες τις αποδείξεις ώς την έκδοση των αναγκαίων διευκρινίσεων, που όλο προαναγγέλλονται, αλλά ποτέ δεν δημοσιοποιούνται.

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, ο ίδιος υπουργός είχε ζητήσει από τους φορολογουμένους να κρατήσουν στα συρτάρια τους τις αποδείξεις των πέντε τελευταίων ετών, απειλώντας με πρόστιμα εκείνους που δεν θα τις εμφανίσουν σε περίπτωση ελέγχου.

Πρόκειται για φαρσοκωμωδία, που γιγαντώνει τη φοροδιαφυγή και καταρρακώνει κάθε αίσθηση φορολογικής συνείδησης, σε μια οικονομία που δεν κατόρθωσε ποτέ να συμβαδίσει με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στην πάταξη της παραοικονομίας. Και βεβαίως, πρόκειται για μια πρακτική που στο τέλος θα οδηγήσει σε λήψη και άλλων φορολογικών μέτρων για να αναπληρωθούν τα διαφυγόντα δημόσια έσοδα. Ώς πότε;