Βιάζονται πολλοί να αποκαλέσουν φασίστες και να χαρίσουν στη Χρυσή Αυγή τους κατοίκους της Κω που συγκρούονται με τα ΜΑΤ εδώ και κάτι ημέρες, προσπαθώντας να αποτρέψουν την κατασκευή hot spot, κέντρων υποδοχής για πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους ευρωπαίους εταίρους. Δεν αποκλείεται, προφανώς, ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους να βρίσκονται και χρυσαυγίτες, όπως χρυσαυγίτες ήταν πολλοί και στις διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων της Πλατείας Συντάγματος, το 2011. Ομως, κατά βάσιν, οι διαδηλωτές της Κω είναι πολίτες που δεν έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν «αντιμνημονιακοί», ενώ πολλοί ανάμεσά τους ενδέχεται να έχουν ψηφίσει και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαδήλωση της Κω έχει τις ίδιες αφετηρίες που έχουν οι διαμαρτυρίες σε άλλα μέρη της Ελλάδας όπου θα φτιαχτούν ανάλογα κέντρα υποδοχής, αλλά και οι αγροτικές διαμαρτυρίες στα διάφορα σημεία της χώρας. Κατά βάσιν οι αφετηρίες αυτές είναι δύο.

Η μία έχει να κάνει με τα αντιμνημονιακά ψέματα που έλεγαν όσοι σήμερα κυβερνούν (αλλά όχι μόνο αυτοί). Αλλά και με την κουτοπονηριά της κυβέρνησης που αρνήθηκε να αντιμετωπίσει το Προσφυγικό οργανωμένα και σε συντονισμό με τους εταίρους ως πρόβλημα και ενώ στην ουσία μετέτρεψε την Ελλάδα σε πέρασμα προς την Ευρώπη «μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών» χωρίς έλεγχο, είχε μόνο λόγια: «οι πρόσφυγες λιάζονται», «εξαφανίζονται», «να μας δώσουν το Νομπέλ» κ.λπ.

Η άλλη στηρίζεται στην κυρίαρχη ιδεολογία της Mεταπολίτευσης, σε αυτό που αποκαλείται μεταπολιτευτική κοινοτοπία. Στην ιδεολογία αυτή, οι Ελληνες έδωσαν τα φώτα του πολιτισμού στην Ευρώπη και ότι δικαίως απολαύσαμε ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής χωρίς την αντίστοιχη προσπάθεια, αντίθετα πνίγοντας ό,τι ευρωπαϊκό και ανταγωνιστικό στον εγχώριο επαρχιωτισμό.

Ο,τι συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην Κω είναι αναμενόμενο. Λυπάμαι, αλλά τα πολιτικά ψέματα έχουν συνέπειες –και θα τις πληρώσουμε, δυστυχώς, όλοι. Και όσοι δεν είπαν ψέματα.