Πρόσεξε τι εύχεσαι, λένε οι Αγγλοσάξονες. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι Αγγλοσάξονας. Εσπευσε, όμως, στη μίνι Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου και της Γερμανίας τον περασμένο Οκτώβριο να δεσμευθεί για τη δημιουργία πέντε hotspots και για την υποδοχή τουλάχιστον 50.000 προσφύγων στο ελληνικό έδαφος. Ηταν οι ημέρες που ο Πρωθυπουργός επιχειρούσε να συνδέσει την πρώτη αξιολόγηση με το Προσφυγικό.

Η ευχή εν μέρει έπιασε. Το Προσφυγικό είναι πρώτο θέμα παντού. Μόνο που η διασύνδεση των δύο ζητημάτων δεν έγινε ποτέ. Αντιθέτως, το Προσφυγικό έχει καπελώσει την αξιολόγηση ως το πιο φλέγον για τους Ευρωπαίους ζήτημα ενόψει των ακόμη μεγαλύτερων ροών που αναμένονται την άνοιξη.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ευρωπαϊκή ομοβροντία για την αδυναμία της να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βρίσκεται ενώπιον της απειλής να βλέπει τους φράχτες των ευρωπαϊκών συνόρων για τα επόμενα δύο χρόνια και να μην ξέρει τι να κάνει με τους χιλιάδες που θα εγκλωβιστούν στα ελληνικά στρατόπεδα.

Η κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες που άφησε τον χρόνο να περάσει χωρίς να κάνει πολλά. Φταίει επίσης επειδή ανέχτηκε επί μήνες την απροθυμία του υπουργού Εθνικής Αμυνας να συνδράμει την προσπάθεια. Δεν φέρει, όμως, ευθύνες για το γεγονός ότι η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συνειδητοποιούν ότι το ζήτημα δεν είναι πλέον πολιτικά διαχειρίσιμο. Πρώτη και καλύτερη η Ανγκελα Μέρκελ. Η σπουδή της να επισκεφθεί σήμερα την Αγκυρα, μόλις λίγα 24ωρα αφότου συνάντησε τον Αχμέτ Νταβούτογλου παρουσία του έλληνα Πρωθυπουργού στο Λονδίνο, μόνο τυχαία δεν είναι.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Για την ακρίβεια, βρίσκεται στη μέση μια μάχης ανάμεσα σε δύο Ευρώπες. Η μία, των χωρών «Βίσεγκραντ» (και της Αυστρίας) που ήδη στέλνουν βοήθεια και συνοριοφύλακες στην ΠΓΔΜ ώστε να ανακόπτονται οι ροές στα ελληνοσκοπιανά σύνορα και να μη φθάνουν στην πόρτα τους. Αυτό χωρίς καν να ζητηθεί η συμμετοχή της Ελλάδας.

Και η άλλη, των «προθύμων» (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, ίσως Σουηδία) που φαίνεται να έχουν αποφασίσει να επιβάλουν ευρωπαϊκή λύση με τη βοήθεια της Τουρκίας. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν πολιτικά ακόμη μεγαλύτερα κύματα προσφύγων και λαμβάνουν τα μέτρα τους. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στους ευρωπαϊκούς κύκλους ωριμάζει η ιδέα του ελέγχου των ροών μέσω της επιστροφής όσων δεν δικαιούνται άσυλο από την Ελλάδα στην Τουρκία. Κυρίως, όμως, μέσω της μετεγκατάστασης όσων δικαιούνται άσυλο απευθείας από το τουρκικό έδαφος προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο που αυτό απαιτεί τη συνεργασία της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα.

Είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να γλιτώσει τα χειρότερα. Είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη να σώσει τα προσχήματα μιας ευρωπαϊκής λύσης. Είναι η μεγάλη ευκαιρία της Τουρκίας να ζητήσει ό,τι θέλει και να το πάρει. Οπως όμως λέει μια ανατολίτικη παροιμία, «δώσε στον φούρναρη να ψήσει το ψωμί, ακόμα κι αν φάει το μισό». Προς φρίκη τους, οι βορειοευρωπαϊκές χώρες μπορεί να βρεθούν να την εφαρμόζουν.