Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Σε πέντε χρόνια έχουμε αλλάξει έξι πρωθυπουργούς. Αντί να φτιάξουμε ομάδα, αλλάζουμε προπονητή. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν μπορεί να κυβερνηθεί.

Αυτό το σπάταλο κράτος είναι βαρέλι δίχως πάτο. Πρέπει να ξαναφτιαχτεί από την αρχή. Αλλιώς, το ένα Μνημόνιο θα διαδέχεται το άλλο και τίποτα δεν θα λυθεί. Ο,τι έχουμε θα το πάρουν οι δανειστές.

Το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι το πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες ψηφίζουν για να αλλάξουν τα πράγματα και αυτό που επαναλαμβάνεται είναι μια από τα ίδια. Γιατί η γραφειοκρατία ελέγχει την εξουσία. Και τα κόμματα διαιωνίζουν τους λόγους που μας οδήγησαν ώς εδώ. Η αλλαγή του πολιτικού συστήματος είναι αναγκαία προϋπόθεση για να γίνει μια νέα αρχή.

Η ανάγκη μιας νέας Μεταπολίτευσης είναι από όλους αποδεκτή. Αλλά μόνο στα λόγια. Και μέχρι εκεί. Κανείς δεν τολμά να προσδώσει στη Μεταπολίτευση συγκεκριμένο περιεχόμενο και μορφή. Γιατί τα γραφειοκρατικά και τα κομματικά συστήματα δεν θέλουν την αλλαγή. Θέλουν μόνο να φύγουν οι άλλοι και να έρθουν αυτοί.

Αυτό το Σύνταγμα δεν έχει ψηφιστεί από τον λαό. Τον Δεκέμβριο του 1974 ο λαός αποφάσισε με δημοψήφισμα μόνο ότι ο αρχηγός του κράτους θα είναι αιρετός. Τίποτε άλλο. Σήμερα, η λαϊκή κυριαρχία έχει ουσιαστικά χαθεί. Ο κόσμος δεν πηγαίνει ούτε να ψηφίσει. Το Σύνταγμα –στην πράξη –έχει καταλυθεί και όλα τα σημαντικά ζητήματα έχουν αναβληθεί. Η μικροπολιτική κυριαρχεί.

Η αλλαγή που έχουμε ανάγκη δεν είναι μικρή. Η αναθεώρηση του ίδιου Συντάγματος θα οδηγήσει μόνο στη συνέχιση της παρακμής. Μεταπολίτευση σημαίνει την αλλαγή πολιτεύματος. Ενα νέο πολίτευμα, ένα νέο Σύνταγμα, τη μορφή του οποίου θα ψηφίσει ο λαός. Η αντικατάσταση όλων των θεσμών. Ο ριζοσπαστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας. Μια άλλη δημοκρατία. Ενα άλλο κράτος. Μια απόλυτα νέα αρχή.

Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή.

Κάποιος πρέπει, επιτέλους, να αποκτήσει τη δυνατότητα να κυβερνήσει. Στην πράξη, οι κομματικοί μηχανισμοί –εκπροσωπώντας μικροσυμφέροντα –εμποδίζουν τη λήψη αποφάσεων απ’ όλους όσοι έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Με τη συνέχιση αυτού του συστήματος θα γεμίσουμε αποστάτες. Ο μόνος τρόπος για να είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε δημοκρατία είναι να διασφαλίσουμε ότι όποιος εκλέγεται θα έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο. Ο εκλεγμένος από τον λαό Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

ΥΓ: Νόμιμος τρόπος αλλαγής των διατάξεων που καθορίζουν τη μορφή του πολιτεύματος δεν προβλέπεται.

Ο Δημήτρης Τζιώτης είναι συγγραφέας του βιβλίου «Επανάσταση» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.