Στο υπόγειο νήμα, από τον λαϊκισμό έως την χρεοκοπία, που συνδέει την Ελλάδα με την Αργεντινή χθες προστέθηκε ακόμη κάτι: η απόφαση της απερχόμενης προέδρου Κριστίνα Φερνάντες να μην παραστεί στην τελετή παράδοσης – παραλαβής της εξουσίας στον διάδοχό της Μαουρίσιο Μάκρι. Οπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Αργεντινή δύο πολιτικοί μπορούν να διαφωνήσουν για τα πάντα. Αυτή τη φορά, η περονίστρια Φερνάντες και ο κεντροδεξιός Μάκρι διαφώνησαν για το μέρος που θα φιλοξενούσε την τελετή. Η πρώην πρόεδρος πρότεινε το Κογκρέσο όπου το κόμμα της διατηρεί την πλειοψηφία των εδρών, ο νέος πρόεδρος υποστήριξε ότι το κατάλληλο μέρος ήταν το προεδρικό μέγαρο –στην Κάζα Ροζάδα εξάλλου γινόταν η τελετή ώς το 2003.

Τον Ιανουάριο του 2015 στην Ελλάδα άλλαξαν απλώς οι ρόλοι. Αυτός που αρνήθηκε να παραδώσει τυπικά την εξουσία στον διάδοχό του ήταν ο κεντροδεξιός Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν επικαλέστηκε καν κάποιο λόγο για να μην παραδώσει το Μέγαρο Μαξίμου στον Αλέξη Τσίπρα, δεν ενδιαφέρθηκε καν να κρύψει την ενόχλησή του. Απλά δεν πήγε. Η συνέχεια είναι γνωστή: ο Σαμαράς επιχείρησε να παραμείνει πολιτικά ζωντανός ως χρυσή εφεδρεία ενός Πρωθυπουργού για τον οποίο θεωρούσε ότι ήταν πολύ πιθανό να ρίξει το καράβι στα βράχια μέσα σε λίγους μήνες. Ούτε ο Σαμαράς άντεξε ως ηττημένος στην ηγεσία της ΝΔ ούτε η υπόθεση της άτακτης υποχώρησης Τσίπρα επαληθεύτηκε. Αν και ο Πρωθυπουργός έριξε το καράβι στο παγόβουνο του Μνημονίου 3.0, πολιτικά έμεινε ζωντανός.

Και τώρα; Η σαμαρική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, που κορυφώθηκε με τον μεταρρυθμιστικό του απολογισμό στο liberal.gr και τη βεβαιότητα ότι το καράβι θα ξαναμπεί στο ρεύμα των μεταρρυθμίσεων αλλά όχι από αυτήν την κυβέρνηση, δείχνει ότι ο Σαμαράς βλέπει μπροστά του ακόμη μια ευκαιρία να επιστρέψει –ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου που είχε αρνηθεί να παραδώσει. Η αλήθεια είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός ξέρει από πολιτικές νεκραναστάσεις. Μένει να φανεί εάν ξέρει και η Κριστίνα Φερνάντες.