«Ζητήσαμε η εθνική κόκκινη γραμμή απέναντι στους δανειστές να είναι όχι σε νέες επώδυνες περικοπές στις συντάξεις. Και αρνηθήκατε». Ηταν η επωδός του Πρωθυπουργού στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό. Επανέλαβε ότι, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θεωρείται το προπαγανδιστικό… μπαζούκας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Υπάρχει άραγε ελληνικό κόμμα το 2015 που να τάσσεται υπέρ των επώδυνων περικοπών στις συντάξεις; Η κυβερνητική προπαγάνδα τολμά να το υποστηρίζει. Πες, πες, κάτι θα μείνει. Ομως η επιχείρηση σπίλωσης έχει πολύ κοντά ποδάρια. Ώς τις 15 Ιανουαρίου 2016 θα έχει αποδειχθεί ποιο κόμμα ψηφίζει περικοπές, δηλαδή μείωση των συντάξεων.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν ψηφίζει μείωση συντάξεων!

Υπάρχουν όμως καλόπιστοι πολίτες που λένε: «Αφού συμφωνείτε επί της ουσίας στη μη περικοπή συντάξεων, γιατί δεν δίνετε αυτό το ελάχιστο που ζητάει ο Πρωθυπουργός; Μιλάτε για την ανάγκη συναίνεσης, αλλά και εσείς κάνετε ό,τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης».

Η άρνηση είναι σαφής και κατηγορηματική γιατί δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα για το πώς αυτός θα διαχειριστεί τη συγκατάθεση και τη συναίνεση, ακόμη και για το ξεκάθαρο θέμα της μη περικοπής συντάξεων.

Εχοντας διασφαλίσει τη συναίνεση, αφού αυτός και η κυβέρνησή του κάνουν τις διαπραγματεύσεις, μπορεί στο τέλος να εμφανίσουν ότι «ναι μεν δεν κάναμε καμία επώδυνη περικοπή στις κύριες συντάξεις, αλλά υποχωρήσαμε στις επικουρικές»! Ή «αυξήσαμε τις εισφορές, τις εργοδοτικές ή ακόμη και των ασφαλισμένων». Ή, ακόμη, «στο «επώδυνες» δεν εννοούσαμε ότι υπάρχει και τόση οδύνη στην περικοπή συντάξεων πάνω από τα χίλια ευρώ»!

«Ναι, αλλά ψηφίσατε και εσείς το τρίτο Μνημόνιο» είναι το άλλο «επιχείρημα».

Η Φώφη Γεννηματά, στη Βουλή, επανέλαβε με ένταση την έκκληση που είχε κάνει στις 13 Αυγούστου στον Πρωθυπουργό, μετά την υποχρεωτική ψήφιση του Μνημονίου 3, να υπάρξει ταυτοχρόνως και ένας οδικός χάρτης βημάτων και ενεργειών, που θα προέβλεπε τη δυνατότητα σοβαρής συζήτησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και με τους εταίρους για τη βελτίωση των εξαιρετικά άδικων και αντιπαραγωγικών όρων, και για τους εφαρμοστικούς νόμους. Πρότεινε, δηλαδή, τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Φωνή βοώσης εν τη ερήμω…

Αρα, και τώρα, για το κορυφαίο αυτό ζήτημα η μόνη δυνατότητα ουσιαστικής συζήτησης δεν μπορεί παρά να γίνει αποκλειστικά στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, σε δημόσιο διάλογο και στη Βουλή.

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης είναι μέλος του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης