Για την καταγωγή του νεποτισμού τα πράγματα είναι λίγο-πολύ γνωστά. Οι πάπες του Μεσαίωνα μεγάλωναν τα νόθα παιδιά τους ως nepos, δηλαδή ανίψια, και κάποια στιγμή τους έδιναν αξιώματα για να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της παπικής δυναστείας τους. Οι παπικοί πρωταθλητές του νεποτισμού ήταν οι Βοργίες. Κάποιος από αυτούς, ο Κάλλιστος Γ’, έκανε καρδινάλιους και τα δύο του ανίψια και ο ένας έγινε ο Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ’ που έκανε καρδινάλιο τον Αλεσάντρο Φαρνέζε, αδελφό της ερωμένης του και μετέπειτα Παύλο Γ’.

Αν στην πολιτική ιστορία του νεποτισμού κατέχει μια ξεχωριστή θέση ο Ρόμπερτ Αρθουρ Τάλμποτ Γκασκόιν Σέσιλ, 3ος Μαρκήσιος του Σάλσμπουρι, είναι επειδή ως πρωθυπουργός της Βρετανίας διόρισε τον ανιψιό του στη θέση του Αρχιγραμματέα της Ιρλανδίας. Από αυτόν τον διορισμό γεννήθηκε στη Βρετανία η λαϊκή έκφραση «And Bob’s your uncle», κάτι που σημαίνει ότι εάν ο 3ος Μαρκήσιος του Σάλσμπουρι και τρεις φορές πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν Ελληνας θα ήταν γνωστός ως μπάρμπας από την Κορώνη. Ή, αν ήταν αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, θα ήταν η Σία Αναγνωστοπούλου που σαν καλή θεία από την Κορώνη διόρισε τα δικά της nepos σε δύο υπουργεία.

Η Σία Αναγνωστοπούλου δεν είναι το πρώτο μέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που διορίζει συγγενείς της στη δημόσια διοίκηση. Είναι, όμως, το πρώτο που έδωσε μια νέα ερμηνεία στον νεποτισμό προσθέτοντας παράλληλα ένα νέο κεφάλαιο στο αφήγημα του «νόμιμου και ηθικού». Αφού –είπε –ο νόμος απαγορεύει τις προσλήψεις συγγενών 2ου βαθμού, δεν υπάρχει κάτι κακό στον διορισμό ενός συγγενούς 3ου βαθμού. Επειτα αναρωτήθηκε εάν είναι υπόλογη επειδή ένας άλλος υπουργός προσέλαβε συγγενή της και κάπου εκεί αποϊδεολογικοποίησε τον νεποτισμό υποστηρίζοντας ότι η πολιτική πρέπει να διεξάγεται με πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους. Είναι ο ίδιος νεποτισμός που είχε ιδεολογικοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου καταγγέλλοντάς τον ως δεξιά πρακτική. Τότε ο Πρωθυπουργός είχε μιλήσει για νεοποτισμό. Αλλά είναι απίθανο ένα μικρό σαρδάμ να μπέρδεψε μια καλή θεία από την Κορώνη.