Στην τελευταία σκηνή της ταινίας του Γούντι Αλεν «Ολοι λένε σ’ αγαπώ» (1996), μια ομάδα φαντασμάτων χορεύει στον ρυθμό ενός δημοφιλούς τραγουδιού που πρωτοακούστηκε μισό αιώνα νωρίτερα σε μουσική Καρλ Σίγκμαν. Οι στίχοι του Χερμπ Μάτζιτσον πάνε ως εξής: «Πέρνα καλά, είναι πιο αργά απ’ ό,τι θεωρείς. / Πέρνα καλά, όσο είσαι ακόμα υγιής. / Τα χρόνια περνούν γρήγορα, σαν το κλείσιμο ενός ματιού. / Πέρνα καλά, πέρνα καλά,/ είναι πιο αργά απ’ ό,τι θεωρείς».

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών κατέληξε σε φιάσκο, αφού ο Πρωθυπουργός δεν προσπάθησε καν να κρύψει την πρόθεσή του να παγιδέψει τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Η σύνοδος για το Προσφυγικό κατέληξε σε φιάσκο, αφού η Δύση υποκρίνεται ότι ενδιαφέρεται για τους πρόσφυγες, ενώ στην πραγματικότητα θέλει να τους κρατήσει όσο μπορεί πιο μακριά της. Η σύνοδος για το κλίμα θα καταλήξει σε φιάσκο, αφού καμιά απόφαση δεν θα είναι δεσμευτική. Αλλά τι σημασία έχει; Ο Γούντι Αλεν γίνεται σήμερα 80 ετών και ετοιμάζει ήδη την επόμενη ταινία του.

«Δουλεύεις συνεχώς για χρόνια και χρόνια/ Είσαι συνεχώς σε κίνηση / Δεν σταματάς ούτε λεπτό / Θέλεις να τα κάνεις όλα χρυσό. / Του χρόνου είναι σίγουρο ότι θα την κάνεις/ Πραγματικά θα ταξιδέψεις πολύ / Αλλά πόσο μακριά μπορείς να ταξιδέψεις / Οταν είσαι δυο μέτρα κάτω από τη γη; / Ω, πέρνα καλά, πέρνα καλά / Είναι πιο αργά απ’ ό,τι θεωρείς».

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στη χθεσινή «Ρεπούμπλικα», ο δαιμόνιος σκηνοθέτης βεβαιώνει ότι αισθάνεται γεμάτος ενέργεια και δημιουργικότητα. Υπάρχουν όμως και εκείνες οι στιγμές που ξυπνάει στις τρεις το πρωί και κοιτάζει το ταβάνι. Δεν μπορεί πια να αφαιρεθεί, τέλειωσαν τα άλλοθι. Συνειδητοποιεί την τραγωδία της ζωής. Τότε σηκώνεται και κάνει ταχυδακτυλουργικά κόλπα. Το συνηθίζει από μικρός και πάντα πιάνει.

«Σ’ αρέσουν τα λαζάνια πολύ / Τρελαίνεσαι να τα καταβροχθίζεις / Αλλά δεν κινδυνεύεις να σκάσεις / Φοβάσαι πως θα σπάσεις τα δόντια σου / Φοβάσαι πως θα δαγκώσεις πιο πολλά / Απ’ όσα μπορείς να μασήσεις / Μη φοβάσαι, δεν θα έχεις δόντια / Οταν γίνεις 92».

Ο Γούντι Αλεν έχει πει πως δεν φοβάται τον θάνατο, αρκεί να μην είναι εκεί όταν συμβεί. Μέχρι τα 92 του, πάντως, έχουμε καιρό.