Η χώρα μας διαθέτει ένα ιδιαίτερο προσόν. Τα μεγάλα θέματα μπορεί ομοθύμως να τα μετατρέψει σε φαρσοκωμωδια, σε επιθεώρηση. Αν το είχαμε εκμεταλλευθεί, θα την είχαμε μετονομάσει, θα τη λέγαμε Δελφινάριο και οι παραστάσεις που έτσι κι αλλιώς ανεβάζουμε θα μπορούσαν να γίνουν το κατ’ εξοχήν εξαγώγιμο προϊόν μας –από τα πιο προσοδοφόρα προϊόντα στην κοινωνία του θεάματος.

Στο πλαίσιο αυτού του περιούσιου εθνικού ταλέντου, μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου από τους Τούρκους οι Ελληνες έγιναν ειδικοί επί της γεωπολιτικής. Κατέβασαν από τα εικονίσματα τους ειδικούς αναλυτές Παΐσιο, Πατροκοσμά, Παπουλάκο και άλλους λογίους εξοπλισμένους με ψεκαστικά μηχανήματα, τα οποία τους κάνουν ειδικούς στην αναδιατύπωση της τραγικά ηττημένης Μεγάλης Ιδέας. Οι παλαιοί ρέκτες της εθνοπατριωτικής ιδεολογίας, τινές των οποίων εγκαταβιούν σε κυβερνητικά πόστα ως στυλοβάτες του αντιμνημονιακού Μνημονίου, ονειρεύονται ήδη την Πόλη την οποία, όπως υποστηρίζει ένας διάσημος τηλεοπτικός συνωμοσιολόγος, θα μας την προσφέρει το «ξανθό γένος».

Αλλά οι αριστεροί αντιμνημονιακοί επικυρίαρχοι με το τρίτο και καλύτερο Μνημόνιο έχουν ένα παρελθόν γεμάτο ειρήνη, ύφεση, αφοπλισμό και συναδέλφωση των λαών. Οπότε, τι να κάνουν, επιλέγουν ένα πιο προσιτό πακέτο. Αρκούνται στην Αγια-Σοφιά –έστω ως ορεκτικό. Οπου να ‘ναι, οι Τούρκοι θα υποκύψουν στη φοβέρα του Μόσκοβου. Διότι από τον Μόσκοβο έρχεται το σεφέρι. Το οποίο σεφέρι λέει ότι η Κάτω Βουλή της Ρωσίας καλεί την Τουρκία να επιστρέψει την Αγια-Σοφιά στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Για να μην υπάρχουν αριστερές ενοχές, τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο ρώσος Kομμουνιστής βουλευτής (και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την προστασία των χριστιανικών αξιών) Σεργκέι Γαβρίλοβ. Ετσι, άλλωστε, η είδηση υιοθετήθηκε και από τα κομματικά ΜΜΕ της κυβέρνησης του αντιμνημονιακού Μνημονίου.

Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς δυστυχούμε γιατί αν η εθνική μας κωμωδία είχε γίνει χολιγουντιανή υπερπαραγωγή, τώρα θα βγαίναμε στις αγορές.