Ανήκω σε μια κατηγορία που κινδυνεύει να εκλείψει: εκείνους που πιστεύουν ότι έχει ακόμη νόημα η διάκριση μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, ότι δεν πρόκειται για ξεπερασμένες ετικέτες, ότι τα βιβλία του Νορμπέρτο Μπόμπιο είναι πάντα επίκαιρα. Αλλά με αυτά που συμβαίνουν θα σκίσω τα πτυχία μου.

Πάρτε την τελευταία ρωσοτουρκική κρίση. Κάποτε τα πράγματα ήταν απλά, οι Αριστεροί υποστήριζαν τη Ρωσία και οι Δεξιοί την Τουρκία. Σήμερα η κατάσταση είναι αρκετά πιο σύνθετη. Ο πιο πιστός σύμμαχος του προέδρου Πούτιν είναι η Μαρίν Λεπέν. Εκείνοι που πρωτοστάτησαν στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα για την προσάρτηση της Κριμαίας ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες, με τη Μέρκελ να είναι πολύ πιο επιφυλακτική. Εκείνοι που ζητούν τώρα την άρση των κυρώσεων είναι οι ίδιοι που ταυτίστηκαν πλήρως με τη ρωσική θέση στο θέμα της κατάρριψης του Su 24: οι Δεξιοί, οι Ακροδεξιοί και οι Ακροαριστεροί.

Η Ελλάδα, πάλι, αποτελεί την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα: εδώ, η συντριπτική πλειονότητα υποστηρίζει ενστικτωδώς τους Ρώσους και καταδικάζει εξ ορισμού τους Τούρκους. Και, φυσικά, βγάζει άλλη μία φορά το καπέλο στον γέροντα Παΐσιο, ο οποίος φαίνεται πως έχει προβλέψει τα πάντα –και τα αντίθετά τους.

Οι διαχωριστικές γραμμές γίνονται ακόμη πιο θολές στο Προσφυγικό. Ο (Κεντροαριστερός) Μανουέλ Βαλς κατήγγειλε χθες την (Κεντροδεξιά) Ανγκελα Μέρκελ για υπερβολικά χαλαρή γραμμή απέναντι στους πρόσφυγες και κάλεσε την Ευρώπη να κλείσει τα σύνορά της. Σε ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο η καγκελάριος απάντησε ότι η χώρα της, όπως και όλη η Ευρώπη, έχει καθήκον να προστατεύσει όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Λίγες ώρες νωρίτερα, η (Πράσινη) αντιπρόεδρος της σουηδικής κυβέρνησης ανακοίνωνε μαζί με τον (Σοσιαλδημοκράτη) πρωθυπουργό τη σκλήρυνση της πολιτικής της χώρας της απέναντι στους πρόσφυγες, με στόχο τη δραστική μείωσή τους.

Οσο για την Ελλάδα, τηρεί και εδώ τις παραδόσεις της. Η Δεξιά, ή ό,τι έχει απομείνει από αυτήν, ψελλίζει κάτι περί λαθρομεταναστών. Και η Αριστερά μαζεύει τη μία ήττα μετά την άλλη. Η τελευταία θα είναι το κλείσιμο του γραφείου της Frontex στον Πειραιά;