Εκτός από τους Ελληνες, οι άλλοι Συντηρητικοί που ψάχνουν αρχηγό για τις επόμενες εκλογές είναι οι Αμερικανοί. Οι έξι υποψήφιοι που διεκδικούν το χρίσμα του κόμματος πραγματοποίησαν το τρίτο τους ντιμπέιτ πριν από μερικές ημέρες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένας από αυτούς εμφανίστηκε κάπως υποτονικός σε σχέση με τα προηγούμενα δύο, ένας άλλος φάνηκε να έχει προοπτικές, ένας τρίτος έδειξε ανθεκτικός. Νικητής δεν υπήρξε, όλοι όμως συμφώνησαν στον μεγάλο χαμένο. Αυτός ήταν ο Τζεμπ Μπους, ο οποίος δεν έχασε μόνο το ντιμπέιτ, αλλά και τις όποιες ελπίδες είχε να κερδίσει την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Να ήταν το φάντασμα του Τζεμπ Μπους που κυνήγησε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη; Μπορεί. Ακόμη πιο πιθανό, όμως, είναι ότι αυτός που έκανε τον υποψήφιο αρχηγό της ΝΔ να αρνηθεί να συμμετάσχει σε μια ενδοπαραταξιακή τηλεοπτική αναμέτρηση ήταν ο ίδιος του εαυτός. Εκείνος ο προεκλογικός του εαυτός που εμφανιζόταν άνετος και πρόθυμος να μονομαχήσει με τον Αλέξη Τσίπρα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες για να φύγει τελικά από τα στούντιο της κρατικής τηλεόρασης εκνευρισμένος. Το βράδυ εκείνο ο Μεϊμαράκης εξανέμισε το μομέντουμ που είχε κερδίσει από τις εμφανίσεις του στη Βουλή ως προσωρινός αρχηγός. Ηταν ο αμακιγιάριστος Νίξον απέναντι στον ευπαρουσίαστο Κένεντι. Και αυτό που φοβάται τώρα είναι ότι σε ένα ενδοπαραταξιακό ντιμπέιτ θα είναι ο Τζεμπ Μπους.

Ο φόβος στην πολιτική είναι ανθρώπινος, αλλά μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δείχνει να προτιμά την ασφάλεια που του δίνει το υποτιθέμενο προβάδισμά του από μια νέα έκθεση στον τηλεοπτικό φακό. Ετσι όμως προστατεύει από την έκθεση τους αντιπάλους του –και ειδικά εκείνον, ο οποίος είναι λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό και πλασάρεται εμμέσως ως αντι-Τσίπρας. Να γιατί ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν καίγεται να συμμετάσχει στο ντιμπέιτ. Αν ο προσωρινός αρχηγός φοβάται μια δεύτερη ήττα, ο περιφερειάρχης φοβάται ότι θα φανεί ο πιο Μπους απ’ όλους. Και όχι ο Τζεμπ, αλλά ο Τζορτζ.