Το Μεταναστευτικό είναι πρόβλημα διεθνές που γενεσιουργό αιτία έχει τους πολέμους της Μέσης Ανατολής με τον συνεχή πολεμικό ανταγωνισμό των δύο μεγάλων υπερδυνάμεων. Εάν λειτουργούσε σωστά ο ΟΗΕ, θα έπρεπε το Συμβούλιο Ασφαλείας να είχε ήδη επέμβει επιβάλλοντας την παύση των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη και έτσι το μεταναστευτικό πρόβλημα συνεχώς επιδεινώνεται. Πρώτιστη ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η προσφυγή στον ΟΗΕ και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα την κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή. Είναι αδιανόητο να συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα επεισόδια Ισραήλ – Παλαιστινίων και όχι για το Μεταναστευτικό.

Αυτό το διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό πρόβλημα που η Ευρώπη μέχρι σήμερα αρνείται να διαχειριστεί καλούνται επί σειρά ετών να το αντιμετωπίσουν περιοχές της Ελλάδας όπως η Λέσβος, η Λέρος, η Κως, το Αγαθονήσι και τα άλλα νησιά της παραμεθορίου. Ο δήμαρχος του πλουσιότατου Μονάχου του 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων πρόσφατα δήλωσε ότι οι 13.000 πρόσφυγες που δέχτηκε είναι το όριο για την πόλη του. Και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, καθ’ οδόν για τη διαπραγμάτευση του θέματος στις Βρυξέλλες, είπε ότι οι μέχρι σήμερα αφίξεις δοκιμάζουν τις αντοχές της γερμανικής οικονομίας. Τι θα έπρεπε να πει ο δήμαρχος Αγαθονησίου των 150 κατοίκων που έφθασε να έχει 700 πρόσφυγες και μετανάστες την ημέρα χωρίς κανέναν γιατρό; Και τι μένει πια να ειπωθεί για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας;

Ομως και οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι πολύ μεγάλες. Οχι μόνο γιατί παρέμεινε παρατηρητής και δεν έπραξε τίποτα για να αποτρέψει το κύμα των μεταναστών αλλά γιατί με τις ενέργειές της συνέβαλε στη γιγάντωσή του. Οι προεκλογικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού για μη ουσιαστική ύπαρξη θαλασσίων συνόρων αν δεν είναι άγνοια είναι σίγουρα ανοιχτή πρόσκληση, τη στιγμή που το μείζον πρόβλημα είναι η φύλαξη των πρακτικά αφύλακτων θαλασσίων συνόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τουρκικές ακταιωροί γυρίζουν πίσω τούς μετανάστες ενώ το δικό μας Λιμενικό έχει εντολή να τους υποδέχεται. Η δε παρουσία της Frontex μέχρι σήμερα δεν έχει βοηθήσει.

Τώρα πλέον διαφαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αρχίζει να υιοθετεί σοβαρότερα το θέμα της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων. Εως ότου τα κράτη-μέλη συμφωνήσουν πόσους εκπατρισμένους και πότε θα δεχθούν να φιλοξενήσουν, η Ελλάδα πρέπει να κάνει τέσσερα απολύτως απαραίτητα βήματα, πέραν της προσφυγής στον ΟΗΕ:

1. Να ενεργοποιήσει την ΕΕ, ώστε η τουρκική αστυνομία να υποχρεωθεί στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων που διακινούν και εκμεταλλεύονται τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους.

2. Να φυλάξει τα θαλάσσια σύνορά μας με τη συνεχή παρουσία εποπτεύοντος ελικοπτέρου και ταχυπλόων του Λιμενικού και της Frontex για την αποτροπή του κύματος εισερχομένων. Το ίδιο πρέπει να πράξει, πιεζόμενη από την ΕΕ, η Τουρκία με το δικό της Λιμενικό, αποτρέποντας την αναχώρηση των δουλεμπορικών πλοιαρίων.

3. Οσοι εισέρχονται να μετακινούνται καθημερινά προς την ενδοχώρα για φιλοξενία σε αξιοπρεπείς χώρους υποδοχής, με ανθρώπινες συνθήκες.

4. Να μεταφέρονται άμεσα με ασφάλεια στα σύνορα για τη συνέχιση της πορείας τους προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και κάθε τελικό τους προορισμό.

Είναι λάθος η δημιουργία των hot-spots στα νησιά ή στην ενδοχώρα ή η πληρωμένη «φιλοξενία» των μη νόμιμων μεταναστών. Εάν κλείσουν τα σύνορά τους τα Σκόπια ή η Σερβία, όλοι αυτοί οι δυστυχείς άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

Συμπερασματικά, η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει επειγόντως –στην πράξη, όχι στα λόγια –την αναλογική εγκατάσταση των μεταναστών σε όλα τα κράτη-μέλη και την ανθρώπινη διέλευσή τους από χώρα σε χώρα, για να μη δημιουργούνται σκηνές ντροπής ανάλογες με τις εικόνες των συνόρων της Ουγγαρίας και των Σκοπίων. Ομως, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εξαλειφθεί ο όρος «ανοιχτά και ελεύθερα σύνορα της Ελλάδας» για τη διέλευση του οποιουδήποτε.

Ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός είναι αντιπρόεδρος της Βουλής, τ. υπουργός