Ο νέος πρόεδρος της Γουατεμάλας είναι ένας κωμικός που έγινε διάσημος χάρη στα φθηνά καλαμπούρια του. Το πολυπληθές κοινό του διασκέδαζε βλέποντάς τον στην τηλεόραση να πετάει κεφτέδες ως εύσωμη απατημένη νοικοκυρά στον άτακτο σύζυγο, να πετυχαίνει λάθος στόχους ως μεθυσμένος πιστολέρο, να βάζει φούμο στο πρόσωπο και άφρο περούκα για να υποδυθεί τον μαύρο και να φοράει δικτυωτό καλσόν, κοντή φούστα και ψηλά τακούνια για να παραστήσει τον γκέι που κάνει πιάτσα. Ο Τζίμι Μοράλες εξελέγη πρόεδρος με το 68% των ψήφων. Δεν ήταν δύσκολο να μαγνητίσει ακόμη μια φορά το ευρύ κοινό. Αυτή τη φορά υποδύθηκε τον άμεμπτο, την ίδια ώρα που ο πρώην πρόεδρος και οι μισοί υπουργοί του βρίσκονται στη φυλακή για διαφθορά.

Η Γουατεμάλα είναι πολύ μακριά. Αλλά οι κωμικοί φτάνουν ψηλά κι εδώ, παριστάνοντας τα γνήσια τέκνα του Αριστοφάνη και καταγγέλλοντας με μπρίο διάφορους και διάφορα είτε από την τηλεόραση είτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάπως έτσι έγινε ο Χαϊκάλης υφυπουργός πριν τον καταπιεί η κυπριακή offshore. Και κάπως έτσι περίμενε ο ΣΥΡΙΖΑ με κομμένη την ανάσα τον Λαζόπουλο να αποφασίσει εάν θα ηγηθεί το ψηφοδελτίου του κόμματος στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου. Είναι μακριά η στιγμή που θα μπει ένας κωμικός στο Μαξίμου για να «σώσει τη χώρα» υποδυόμενος τον αδιάφθορο;

Τίποτε δεν αποκλείεται. Σχεδόν σε όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης, αλλά ειδικά από το Καστελλόριζο και μετά, η Ελλάδα μοιάζει να βρίσκεται στην Ευρώπη από γεωγραφικό ατύχημα. Σαν η θέση της να είναι εκεί όπου ανθεί ο περονισμός, οι κυβερνήσεις επιχειρούν να ελέγξουν τα μέσα ενημέρωσης με νομοθετικά εκτρώματα, η διαφθορά είναι ενδημική, ο στρατός παίζει ρόλο εγγυητή και της εσωτερικής ασφάλειας και το αντισυμβατικό ντύσιμο –από τις αθλητικές φόρμες έως τα μαύρα πουκάμισα –νοηματοδοτεί την αρχή μιας νέας, επαναστατικής εποχής. Τι λείπει; Ενας Λάκης στο Μέγαρο Μαξίμου.