Ο «πολιτισμένος» κόσμος παρακολουθεί τα προδιαγεγραμμένα ναυάγια στο Αιγαίο. Σε λίγο στις (χρηματοπιστωτικές) κοινωνίες μας, ίσως παίζουν στο στοίχημα τον αριθμό των νεκρών κάθε νύχτας!

Ολοι γνωρίζουν τους διακινητές που πλουτίζουν, μεταφέροντας τους απελπισμένους με πλωτά φέρετρα στον υγρό τάφο. Ολοι ξεχνούν την υποκρισία των ισχυρών, που με τις παρεμβάσεις τους διέλυσαν ολόκληρες χώρες και τώρα παρακολουθούν αφ’ υψηλού τις συνέπειες, διαλαλώντας τον «ανθρωπισμό» τους.

Η πολιτισμένη Δύση προστρέχει ως αυτόκλητος και ανιδιοτελής σωτήρας. Προσφέρει δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα βομβαρδίζοντας. Υποδαυλίζει εμφύλιες συρράξεις, με αποτέλεσμα τη διάλυση και το οικτρό τέλος με εκατόμβες νεκρών. Εδώ κι εκεί ξεφυτρώνουν περίεργες δολοφονικές οργανώσεις, που ξεκληρίζουν, εν ονόματι των πιστεύω τους, πολίτες, Ιστορία, πολιτισμούς. Το τραύμα, ως καρκίνος κάνει μετάσταση από χώρα σε χώρα, παραμένοντας ενεργό. Οι επιζώντες, μη έχοντας στον ήλιο μοίρα, ρίχνονται στη μεγάλη φυγή.

Αδίκως διερωτώνται πολλοί γιατί δεν γίνεται η καταγραφή προσφύγων στην Τουρκία και μετά να ταξιδεύουν με ασφάλεια στην ΕΕ ή αλλού; Αμ δε. Η Τουρκία παζαρεύει. Κι ύστερα ποιος τους θέλει; Ασ’ τους να πνίγονται, αυτό θα ‘ναι αποτρεπτικό για τους επόμενους! Ασ’ τους να περπατάνε μερόνυχτα και να πέφτουν πάνω σε φράχτες. Ασ’ τους να κακοποιούνται από τα πρώην σοσιαλιστικά κράτη (που έφτιαξαν τον «νέο άνθρωπο»!).

Η δημοκρατική Ευρώπη απορεί πώς κατέληξε έτσι η πολυδιαφημισμένη Αραβική Ανοιξη! «Εν χορδαίς και οργάνοις» συγκλήθηκαν εκτάκτως Σύνοδοι Κορυφής για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ράγισαν οι καρδιές και αποφάσισαν να διανείμουν τους πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ. Η Γερμανία επισήμως ζήτησε 10, η Ισπανία 50, η Γαλλία 20, η Σουηδία 100 και η Φινλανδία 200. Τόσο καλά!

Κατατρεγμένοι, καταφρονημένοι, καταραμένοι, φτάνουν χιλιάδες στις ακτές των νησιών, εκεί συναντούν απλούς ανθρώπους που με αυταπάρνηση βοηθούν, προσφέρουν από το υστέρημά τους. Αυτοί, οι πολλοί και άγνωστοι, από τους λιμενικούς έως τους γιατρούς, τους εθελοντές και τον φούρναρη, σώζουν την έννοια του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Αυτοί οι απλοί, οι ανυστερόβουλοι, οι ανεπιτήδευτοι, βγάζουν ασπροπρόσωπη την Ελλάδα σε μια εποχή μαυρίλας.

Οι ισχυροί, χωρίς να το διανοούνται, βουλιάζουν στην υποκρισία και στο ψέμα, στα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν, κυρίως όμως πνίγονται στη συνείδηση των απλών ανθρώπων. Ναυάγια!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός