Αυτές τις ημέρες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη η σειρά «Save the Story». Η σειρά αποτελείται από δέκα ιστορίες κλασικής λογοτεχνίας, τις οποίες αφηγούνται σύγχρονοι συγγραφείς –και σε αυτό το σημείο ακριβώς έγκειται το ενδιαφέρον της. Η Αλι Σμιθ, για παράδειγμα, αφηγείται την Αντιγόνη του Σοφοκλή, ο Τζόναθαν Κόου τον Γκιούλιβερ του Τζόναθαν Σουίφτ και η Μελάνια Ματζούκο τον Βασιλιά Ληρ του Σαίξπηρ.

Η ελληνική κρίση μετράει πλέον έξι χρόνια και μετά το Μνημόνιο ΙΙΙ φαίνεται να παίρνει παράταση ζωής για μερικά ακόμη. Αρχίζει επομένως να βρίσκει τη δική της θέση ανάμεσα στις κλασικές ιστορίες του νεοελληνικού δράματος. Και οι απόπειρες αφήγησης πληθαίνουν. Μια τέτοια αφήγηση αποπειράται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον γάλλο δημοσιογράφο Ζαν Κατρμέρ. «Η ελληνική κρίση όπως την αφηγείται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» είναι ζωηρή, έχει ρυθμό και λεπτή ειρωνεία. Για το δημοψήφισμα, ας πούμε, ο γερμανός αφηγητής λέει ότι κανένας δεν κατάλαβε ποια ήταν η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα: «Παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός ακολούθησε την εντολή του και απέρριψε με ποσοστό 60% το πρόγραμμα βοήθειας, εκείνος αποφάσισε να το εφαρμόσει. Και οι Ελληνες αποδέχθηκαν αυτή τη μεταστροφή. Εγώ δεν το καταλαβαίνω αυτό. Αλλά εγώ δεν είμαι Ελληνας». Σε κάποιο άλλο σημείο αποκαλύπτει ότι το μόνο που αναρωτήθηκε το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου είναι πώς θα βγει ο νέος Πρωθυπουργός από την παγίδα που έστησε στον εαυτό του όταν υποσχόταν ότι η χώρα του θα παρέμενε στο ευρώ χωρίς να τηρήσει τους όρους του προγράμματος.

Η αφήγηση χάνει ασφαλώς σε αντικειμενικότητα –από μια άποψη εξάλλου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι μέρος του προβλήματος. Περισσότερη σημασία όμως έχει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει όλο και πιο παγιδευμένος στο δικό του Μνημόνιο. Θα βγει από την παγίδα; Θα φανεί. Αξίζει να κρατήσει κανείς, πάντως, την πρώτη φράση από την αφήγηση της Ματζούκο για τον Βασιλιά Ληρ: «Είχες τα πάντα, δεν έχεις πια τίποτα».