Οσο και αν έχουν ψάξει οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εντοπίσουν με ακρίβεια την προέλευση της φράσης «η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο». Η πλέον βάσιμη υπόθεση είναι ότι προέρχεται από τη Γαλλία –για καιρό κυκλοφορούσε η φήμη ότι την είχε συμπεριλάβει ο Πιερ Σοντερλό ντε Λακλό στο επιστολικό μυθιστόρημά του «Επικίνδυνες σχέσεις» που εκδόθηκε το 1782, ενώ μπορεί να τη βρει κανείς αυτούσια στις «Αναμνήσεις της Ματίλντα» του Ευγένιου Σι, που κυκλοφόρησε το 1846. Η αντοχή της φήμης, πάντως, δεν είναι άσχετη με το στόρι των «Επικίνδυνων σχέσεων». Η ακραία εκδίκηση ταιριάζει γάντι σε ένα έργο που στην εποχή του είχε χαρακτηριστεί «εξοργιστικής ανηθικότητας» και για το οποίο είχε ειπωθεί ότι «σκιαγραφούσε τέρατα» –ένα από τα οποία υποδύθηκε μοναδικά στον κινηματογράφο ο Τζον Μάλκοβιτς.

Η πολιτική είναι γεμάτη από ιστορίες εκδίκησης –όπως είναι γεμάτη από επικίνδυνες σχέσεις και τέρατα. Το τελευταίο και πιο πικάντικο παράδειγμα έρχεται από τη Βρετανία όπου ένας πάμπλουτος λόρδος, άλλοτε ταμίας των Τόρις, έγραψε ολόκληρο βιβλίο για να εκδικηθεί τον Κάμερον επειδή ο βρετανός πρωθυπουργός δεν του έδωσε τη θέση περιωπής στην κυβέρνηση όπως του είχε υποσχεθεί πριν από πέντε χρόνια. Εκεί ο λόρδος γράφει ότι, ως φοιτητής στην Οξφόρδη, ο νεαρός Ντέιβιντ είχε βάλει «απόκρυφο μέλος της ανατομίας του» στο στόμα ενός νεκρού γουρουνιού.

Στην εγχώρια πολιτική ζωή οι επικίνδυνες σχέσεις δεν έχουν κτηνοβατικά επεισόδια. Οι πιο επικίνδυνες από αυτές, πάντως, όπως είναι αυτή της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τους πρώην συντρόφους της στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν πολλή εκδίκηση. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής έριξε τις πρώτες βολές στο ραντεβού με τον διάδοχό της και συνέχισε χθες από το twitter. Η Κωνσταντοπούλου δεν δείχνει να έχει την υπομονή του λόρδου, που έφαγε το πιάτο της εκδίκησης έπειτα από πέντε χρόνια. Εκτός αν οι χολερικές ατάκες με τον Βούτση και τα δηλητηριώδη tweets είναι απλώς τα ορεκτικά, ενώ το κρύο πιάτο ετοιμάζεται.