Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει, παρά τις εσωτερικές δυσκολίες της, τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 3 δισ. ευρώ και θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εντός του 2015.

Τραπεζικοί κύκλοι και παράγοντες της οικονομίας εκτιμούν ότι η επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ και η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα σηματοδοτήσουν την ταχύτερη υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν, πρόκειται για κινήσεις forcé για την κυβέρνηση που, χωρίς τη δόση των 3 δισ. ευρώ, δεν θα μπορεί να εξοφλήσει δανειακές υποχρεώσεις των επόμενων μηνών και κυρίως να ρίξει χρήμα σε μια αγορά που ασφυκτιά από τα capital controls εξοφλώντας μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες. Από την άλλη, δεν υπάρχει αύριο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν δεν ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τριών μηνών τίθενται σε κίνδυνο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και απλών πολιτών, εξαιτίας του νέου αυστηρότερου καθεστώτος για τις διασώσεις πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τεθεί σε ισχύ την 1.1.2016.

Κάπως έτσι και με νωπή άλλωστε τη λαϊκή εντολή, αναμένεται να εξελιχθούν τα πράγματα για την κυβέρνηση το επόμενο τρίμηνο – τετράμηνο. Μετά θα αρχίσουν τα δύσκολα, εκτιμά η αγορά. Τότε, περίπου κατά τον Φεβρουάριο, η κοινωνία θα έχει αρχίσει να νιώθει για τα καλά στις πλάτες της τα βάρη από τις νέες περικοπές στις συντάξεις που θα έχουν προηγηθεί, τους νέους φόρους που θα έχουν ψηφισθεί για μεγάλες κατηγορίες πολιτών (αγρότες, μεσαία εισοδήματα) και οι οποίοι θα προστεθούν στην ήδη βαριά και ασήκωτη φορολογία των δύο πρώτων Μνημονίων. Και όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον κατήφορου για την ελληνική οικονομία αφού τα νέα μέτρα θα έχουν δώσει «φιλί ζωής» στην ύφεση που την ταλαιπωρεί την τελευταία επταετία.

Σε αυτό το δυσοίωνο σκηνικό, η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει και να εφαρμόσει το δεύτερο και ακόμη πιο δύσκολο πακέτο μέτρων για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, την άνοιξη του 2016. Οι αισιόδοξοι παρατηρητές των εξελίξεων προβλέπουν ότι η κυβέρνηση, έχοντας (μετά την πρώτη αξιολόγηση) εξασφαλίσει από τους πιστωτές μια δέσμευση απομείωσης του χρέους τα επόμενα χρόνια, θα καταφέρει να διαχειριστεί την αρνητική ψυχολογία των βουλευτών της απέναντι στο νέο πακέτο μέτρων που θα δοκιμάσει την αξιοπιστία τους και τα όρια αντοχής της ελληνικής κοινωνίας. Οι απαισιόδοξοι βλέπουν στον ορίζοντα νέες πολιτικές διεργασίες, η επιβεβαίωση των οποίων θα εξαρτηθεί από τον βαθμό κόπωσης της κοινωνίας. Και, ο τελευταίος, από το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέχρι τότε σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις ή θα εξακολουθήσει –όπως και σήμερα –να ασχολείται με το πού και πώς θα βάλει νέους φόρους.