Μια φήμη μπορεί να δηλητηριάσει ακόμη και τις καλύτερες οικογένειες –πόσω μάλλον μια οικογένεια που έχει αφήσει πίσω της τα καλύτερά της χρόνια και το μέλλον της φαίνεται κάπως θολό. Απέναντι στον κίνδυνο να δηλητηριαστεί η οικογένεια των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Τζάνι Πιτέλα διέψευσε χθες ότι είχε απευθύνει πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να γίνει οικογενειακό μέλος. Η φήμη σερνόταν από την περασμένη εβδομάδα, όταν Τσίπρας και Πιτέλα συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες. Και αν διαλύθηκε χθες ο καπνός, είναι επειδή στον πρόεδρο των Ευρωσοσιαλιστών έφτασε μια επιστολή από τους έλληνες φίλους τους που εξέφραζαν τη δυσφορία τους για τη «φημολογούμενη πρόσκληση».

Αν υπήρχε καπνός που διαλύθηκε, σημαίνει ότι υπήρχε και φωτιά; Μπορεί και να άναψε κανένα σπίρτο στη συνάντηση των Βρυξελλών. Θα ήταν όμως απίθανο να φούντωσε η φλόγα. Κι αυτό επειδή ο Πιτέλα και κάμποσοι ακόμη στην Ευρώπη αδυνατούν να αντιληφθούν το ελληνικό παράδοξο: πώς γίνεται ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς να συμμαχεί με ένα κόμμα της λάιτ Ακροδεξιάς. Ο Πιτέλα το είχε επισημάνει τότε, το επανέλαβε και στη χθεσινή του επιστολή προς τους έλληνες συντρόφους: η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ είναι ένα «στρατηγικό λάθος». Και εξαιτίας αυτού του λάθους «δεν υπήρχε ποτέ θέμα συμμετοχής στην ομάδα μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ανέστιοι στο Ευρωκοινοβούλιο. Η οικογένειά του εκεί είναι η ομάδα της Αριστεράς –πράγμα που κάνει το ελληνικό παράδοξο να μοιάζει ακόμη πιο παράδοξο. Αλλά μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα όρια του παραλόγου εάν λάβει υπόψη του κανείς ότι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ΙΙ ο Πάνος Καμμένος κινείται με ακόμη περισσότερο αέρα, ότι δεν συμπεριφέρεται ως κυβερνητικός εταίρος αλλά ως αυτόνομος πόλος με μια εθνικόφρονα ατζέντα που περιλαμβάνει εκδηλώσεις μνήμης στη Σαλαμίνα πάνω σε παλέτες και δηλώσεις στην Κύπρο για στρατιωτικές παρελάσεις στην Αμμόχωστο. Ο Ιταλός Τζάνι Πιτέλα μιλάει απλώς για λάθος. Πιθανότατα επειδή δεν ξέρει τι μπορεί να σημαίνει μια ελληνική οικογενειακή τραγωδία.