Μπορεί η Ελλάδα να κάνει την έκπληξη; Το αουτσάιντερ να ανοίξει δρασκελισμό και να ξεφύγει από τη ζώνη κινδύνου της παγκόσμιας οικονομίας; Ναι, μπορεί υπό προϋποθέσεις, απαντούν οι άνθρωποι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι παίζεται αυτόν τον καιρό στην ελληνική οικονομία.

Η Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά εξηγούν, διαθέτει το μοναδικό προνόμιο σε όλο τον κόσμο να έχει σταθερό νόμισμα, το ευρώ, και τις αξίες της σε βασικούς τομείς, όπως τα ακίνητα, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες, δραματικά υποτιμημένες λόγω τής, πρωτοφανούς σε μέγεθος, ύφεσης που γνώρισε την τελευταία πενταετία. «Εχουν πιάσει πάτο», με αποτέλεσμα να ενσωματώνουν μοναδικές προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας για επενδυτικά κεφάλαια που θα τοποθετηθούν στα επίπεδα αυτά. Και μάλιστα με μηδενικό currency risk, λόγω της συμμετοχής της στην ευρωζώνη.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, όπως αποκαλύπτουν οι ίδιοι παράγοντες, πολλά ξένα funds είναι έτοιμα να μπουν στην Ελλάδα. Τι περιμένουν; Να συντρέξει και ο τρίτος παράγοντας που απαιτείται για να αποφασίσουν να επενδύσουν. Να αποκατασταθεί το πολιτικό ρίσκο που έχει χτυπήσει κόκκινο από πέρυσι το φθινόπωρο, όταν η χώρα εισήλθε σε μια ζώνη μεγάλης πολιτικής αστάθειας με αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, λάθος μηνύματα για τις προθέσεις της προς εταίρους και αγορές. Στη ζώνη αυτή παραμένει και σήμερα, έχοντας μπροστά της μια αμφίρροπη νέα εκλογική αναμέτρηση.

Το ευτύχημα είναι ότι σύμμαχος στο νέο ελληνικό story είναι, ακόμη, και η διεθνής οικονομική συγκυρία. Η κρίση στην Κίνα επαναδιατάσσει τον χάρτη των επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε ένα περιβάλλον άφθονης ρευστότητας στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, το ξεφούσκωμα του κινεζικού χρηματιστηρίου, η υποτίμηση του γουάν, οι αναταράξεις από την προσγείωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο έχουν ενεργοποιήσει φυγόκεντρες δυνάμεις για το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο από τη χώρα αυτή σε άλλους επενδυτικούς προορισμούς.

Το παγκόσμιο επενδυτικό κεφάλαιο αναζητεί νέες ευκαιρίες. Η Ελλάδα θα καταφέρει με μια σταθερή κυβέρνηση προοπτικής –τουλάχιστον –διετίας, η οποία θα κινείται με βάση την κοινή λογική και θα εκπέμπει τα σωστά μηνύματα στο εξωτερικό να αδράξει τη δική της ευκαιρία; Η κάλπη αλλά και η συμπεριφορά των κομμάτων ύστερα από αυτήν θα δείξουν.