Ο Χέλμουτ Σμιτ, λένε οι βιογράφοι του, καπνίζει από 15 χρονών τρία πακέτα τσιγάρα την ημέρα –που σημαίνει κάπου 1,8 εκατ. τσιγάρα τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες της ζωής του. Ο 97χρονος πρώην καγκελάριος της Γερμανίας νοσηλεύεται από χθες σε «πολύ σοβαρή κατάσταση» στην Εντατική ενός νοσοκομείου του Αμβούργου λόγω απόφραξης αιμοφόρου αγγείου στο δεξί του πόδι. Ακόμη όμως κι αν χάσει τη μάχη, δύσκολα θα μπορούσε να πει κανείς για τον Χέλμουτ Σμιτ ότι τον σκότωσε το τσιγάρο. Ανεξάρτητα από το τέλος που θα έχει η περιπέτεια της υγείας του, αποδείχθηκε ένας άνθρωπος με εξαιρετικές αντοχές όχι μόνο απέναντι στον καπνό αλλά και στη φθορά της ζωής.

Η αντοχή στην πολιτική είναι προϋπόθεση άσκησης του επαγγέλματος. Χωρίς αντοχές δεν είναι καθόλου εύκολη η διαχείριση της εξουσίας –είτε ασκείται σε πρωθυπουργικά γραφεία πνιγμένα στον καπνό είτε σε αποστειρωμένο περιβάλλον με τα φίλτρα του κλιματισμού να είναι πεντακάθαρα και τους ιονιστές να δουλεύουν στο φουλ. Εκεί δεν είναι ο καπνός που κάνει τη ζημιά. Είναι το βάρος των αποφάσεων και η φθορά της εξουσίας. Ο Σμιτ που κυβέρνησε τη Δυτική Γερμανία από το 1974 έως το 1982, θα ήταν ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να εξηγήσει πώς μπορείς να τη σκαπουλάρεις από τον θανατηφόρο συνδυασμό του τσιγάρου με τη διακυβέρνηση μιας χώρας.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι άκαπνος, το ίδιο και ο Γιώργος Παπανδρέου. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει επομένως πολλά χρόνια να πνιγεί στον καπνό –εκτός αν ο Αλέξης Τσίπρας απολάμβανε τα κουβανέζικα πούρα που είχε πάνω στο γραφείο του. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός έδειξε, πάντως, να μένει κάποια στιγμή από αντοχές. Μετά την υπογραφή του Μνημονίου ήταν ένας άνθρωπος χωρίς ανάσες. Παραμένοντας στο καπνισμένο πνεύμα του Σμιτ, έμοιαζε με μανιώδη καπνιστή που βρίσκεται στα όρια της αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Κάπως έτσι, η προκήρυξη των εκλογών λειτούργησε ως φιάλη οξυγόνου. Οι κάλπες όμως είναι ένα ρίσκο. Και δεδομένου ότι η εξουσία προκαλεί εξάρτηση, είναι βέβαιο ότι αν χάσει ο Τσίπρας θα ψάχνει μανιασμένα λίγο καπνό ακόμη.