Πριν καν ψηφιστεί το νέο Μνημόνιο, κάποιοι προεξοφλούν την αποτυχία του. Οι αμφιβολίες είναι απολύτως λογικές. Και το νέο Μνημόνιο προβλέπει υφεσιακά μέτρα και περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες απέτυχαν να υλοποιήσουν οι κυβερνήσεις της προηγούμενης πενταετίας. Για να πετύχουμε αυτή τη φορά χρειάζεται συνδυασμός προϋποθέσεων σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο:

n Ο βασικότερος παράγοντας είναι ο πολιτικός. Χρειάζεται μια κυβέρνηση αποφασισμένη να υλοποιήσει τη συμφωνία και να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα κάνουν την οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική, αλλαγές που υπερβαίνουν τους μνημονιακούς στόχους. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να έχει χρονικό ορίζοντα. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν πληρούνται. Ο Αλέξης Τσίπρας και η πλειοψηφία τού ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν τα μέτρα αλλά έχουν δείξει ότι δεν πιστεύουν στις διαρθρωτικές αλλαγές (μεταρρύθμιση διοίκησης, άνοιγμα επαγγελμάτων κ.λπ.). Επίσης ο χρονικός ορίζοντας της κυβέρνησης είναι το πολύ 2-3 μηνών. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια πραγματικά μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Κι αυτή δεν μπορεί να προκύψει αν στις ερχόμενες εκλογές δεν υπάρξει σημαντική ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων που θα δώσουν σταθερή κατεύθυνση σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

n Για να προχωρήσει οποιαδήποτε αλλαγή, είναι απαραίτητη ευρύτερη κοινωνική συναίνεση. Τα προηγούμενα χρόνια τέτοια συναίνεση δεν υπήρξε. Σήμερα, ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης, η κόπωση είναι εμφανής. Σημαντικό τμήμα της κοινωνίας έχει περιθωριοποιηθεί. Από την άλλη έχουν καταρρεύσει αυταπάτες για εύκολες λύσεις κι εναλλακτικούς δρόμους. Τα μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορούσε να τα περάσει άλλη κυβέρνηση. Αυτό δεν θα συμβαίνει εσαεί. Η κοινωνική δυσαρέσκεια θα αυξάνεται και θα φθείρει γρήγορα τον ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν φανούν σημάδια ανάκαμψης. Από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ψήφισε το Μνημόνιο, ο μόνος δρόμος που έχει είναι η επιτυχής υλοποίησή του με παράλληλη προσπάθεια για άρση αδικιών.

n Ηδη διατυπώνονται αμφιβολίες αν οι προβλέψεις του νέου Μνημονίου είναι ρεαλιστικές. Κάποια μέτρα μπορούν να αντικατασταθούν με ισοδύναμα αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ξεκινήσουν δυναμικά οι μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν επενδυτές που ήθελαν και θέλουν να φέρουν χρήματα στη χώρα. Δεν το κάνουν όσο διατηρείται η αβεβαιότητα κι όσο υπάρχει εχθρικό κλίμα για την επιχειρηματικότητα και το κέρδος. Αντιθέτως, θα το πράξουν, όταν κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι θετικές. Κι αυτό υπάρχουν προϋποθέσεις να συμβεί για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια.

Η Ελλάδα έχει την τελευταία ευκαιρία να βγει από την κρίση. Δεν πρόκειται να υπάρξει τέταρτο χρηματοδοτικό πακέτο. Για να αξιοποιηθεί η τελευταία ευκαιρία, τον πρώτο λόγο έχει η πολιτική. Τώρα που ο ψευδής διαχωρισμός μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί έληξε, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις και να περιθωριοποιηθούν οι δυνάμεις της συντήρησης, όπως κι αν αυτοχαρακτηρίζονται.

Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού