Χρειάστηκε να φτάσουμε στο κλείσιμο των τραπεζών και τους ελέγχους κεφαλαίου για να αποδειχθεί η διαχρονική αλήθεια πίσω από τη ρήση ουδέν κακόν αμιγές καλού: χιλιάδες Ελληνες ταλαιπωρήθηκαν στις ουρές των ΑΤΜ, αλλά μέσα σε μερικές ημέρες επήλθε η έκρηξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Η μόνη λύση σε μια ανώμαλη κατάσταση, όπως αυτή που ζήσαμε τον Ιούλιο –χωρίς να έχει τελειώσει τίποτα ακόμα –είναι η υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων, που συντείνουν στην κατάργηση των πρακτικών που μας οδήγησαν στην κρίση. Και οι συναλλαγές με μετρητά –όπως γνωρίζουν οι πάντες –ήταν μια από τις πρακτικές που εξέθρεψαν τη φοροδιαφυγή, θέριεψαν τη μαύρη οικονομία και οδήγησαν σε κατάρρευση τον προϋπολογισμό.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επαναπαυθεί στην πρόοδο που έφερε η τραπεζική κρίση. Οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα είναι η μόνη μέθοδος που εξασφαλίζει τα δημόσια έσοδα –και εφόσον επιβληθεί στο σύνολο της αγοράς, θα δώσει τη δυνατότητα μείωσης των υπέρογκων φορολογικών βαρών στα ακίνητα και τα εισοδήματα.

Η υιοθέτηση του πλαστικού χρήματος είναι ωφέλιμη για τους καταναλωτές –αλλά όχι μόνον: σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, είναι απαραίτητη για την επιβίωση του λιανεμπορίου και, εντέλει, την επιβίωση ολόκληρης της αγοράς. Πολλοί προσπάθησαν τα προηγούμενα χρόνια να τορπιλίσουν μια τέτοια εξέλιξη –για να διασφαλίσουν τα κέρδη της παραοικονομίας –με το επιχείρημα ότι οι πολίτες δεν μπορούν να χειριστούν τις κάρτες. Τώρα πια ξέρουμε ότι έλεγαν ψέματα.