Τελικά, ποιος είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Ενα γεράκι που θέλει να διώξει την Ελλάδα και τους άλλους τεμπέληδες του Νότου από το ευρώ, προκειμένου η κυριαρχία της Γερμανίας να είναι σαφής, αδιαμφισβήτητη και απόλυτη; Ή ένας αμετανόητος ευρωπαϊστής που προσπαθεί εδώ και είκοσι χρόνια να κτίσει μια ισχυρή και βιώσιμη ευρωζώνη, ικανή να αντιμετωπίσει τις άλλες μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη;

Ο Ζακ Ντελόρ έλεγε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να δουλέψει επειδή η Γαλλία δεν θέλει να μοιραστεί την εθνική της κυριαρχία και η Γερμανία δεν θέλει να μοιραστεί τους κινδύνους. Και να που οι δύο πόλοι του γαλλογερμανικού άξονα τον διαψεύδουν. Ο Φρανσουά Ολάντ, δίνοντας τέλος σε μια δεκαετή περίοδο ακινησίας που ακολούθησε το Οχι στο δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Συνθήκη, προτείνει τη δημιουργία μιας κυβέρνησης της ευρωζώνης με δικό της κοινοβούλιο, προϋπολογισμό και έναν τσάρο της οικονομίας. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφωνεί και επαυξάνει, διακινδυνεύοντας να δυσαρεστήσει εκείνους ακριβώς τους ψηφοφόρους που τον δοξάζουν λόγω της σκληρής του στάσης στην ελληνική κρίση: δεν φτάνει μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση, λέει, χρειάζεται και ένα ευρωπαϊκό Ταμείο, όπου θα διοχετεύεται μέρος των εσόδων από τη φορολογία σε κάθε χώρα.

Υπάρχουν εκείνοι που διαφωνούν με τέτοια σχέδια, είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά. Η Μαρίν Λεπέν, ας πούμε, θέλει τη διάλυση της ευρωζώνης, το ίδιο και διάφοροι αγγλοσάξονες οικονομολόγοι. Ο γάλλος φιλόσοφος Ζαν-Κλοντ Μιλνέρ, πάλι, υποστηρίζει με συνέντευξή του στο περιοδικό L’Obs ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο για την ευρωζώνη είναι καθαρά ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα: ο γαλλικός στρατός τής εξασφαλίζει μια θέση στην υποσαχάρια Αφρική, ενώ η γερμανική οικονομική ισχύς τής υπόσχεται μια επιρροή στην Κεντρική Ευρώπη και τη Βαλτική. Η έννοια της επέκτασης εδώ δεν είναι υλική αλλά πνευματική: πρόκειται για τις αξίες.

Οποια άποψη κι αν έχει κανείς, το βέβαιο είναι ότι τα ψέματα τελείωσαν: για να παραφράσουμε και πάλι τον Ντελόρ, η ευρωζώνη είναι σαν το ποδήλατο, όταν δεν προχωρεί, πέφτει. Οι πρωταγωνιστές της δείχνουν αποφασισμένοι να την κρατήσουν σε κίνηση. Μένει να φανεί αν κάποιος από τους κομπάρσους θα μείνει στον δρόμο.