Κλαρίνα

«Να με κρεμάσουν ανάποδα στο Σύνταγμα, εγώ δεν ψηφίζω το νέο Μνημόνιο» –η φράση δεν είναι δική μου. Ποιος με ρωτάει εμένα και ποιος να μου ζητήσει να ψηφίσω το νέο Μνημόνιο. Η φράση ανήκει στον φίλο μου Παναγιώτη «είμαι η ορθοδοξία του κόμματος» Λαφαζάνη και μου δόθηκε στην απλή ερώτηση, που φαντάζομαι θα του κάνει καθένας που συναντάει αυτές τις ώρες, «θα ψηφίσετε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες;».

Ο Παναγιώτης, λοιπόν, δεν θα ψηφίσει. Για την ακρίβεια, δεν θα ψηφίσουν, απ’ όσο κατάλαβα, ούτε οι δικοί του που στεγάζονται κάτω από την ομπρέλα της Αριστερής Πλατφόρμας.

Θα καταψηφίσουν; Θα πουν «παρών»; Αγνωστο ακόμη (σε εμένα τουλάχιστον). Χθες συγκεντρώθηκαν καμιά 30αριά στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής, κυρίας Χαραλαμπίδου για να συζητήσουν το τι μέλλει γενέσθαι και τι θα πράξουν. Ο Παναγιώτης δεν ήταν εκεί. Ηταν στο γραφείο του.

–Θα καταψηφίσετε απλώς ή θα αποχωρήσετε και από το κόμμα; ρώτησα τον έως σήμερα υπουργό ΠΑΠΕΝ (δεν αναλύω τα αρχικά, δεν έχω χρόνο).

–Εγώ να φύγω από το κόμμα; Για ποιον λόγο;

–Ακουσα ότι όχι μόνο θα φύγετε, αλλά θα δημιουργήσετε και δική σας πολιτική κίνηση… επέμεινα –τι να κάνω ο άνθρωπος για το μεροκάματο.

–Δεν ξέρω ποιος τα λέει αυτά, ποιος τα διακινεί. Εγώ να φύγω από το κόμμα; Δεν κατάλαβα. Εγώ είμαι εδώ και υπερασπίζομαι τις αρχές και τις αξίες του κόμματος…

–Ακούω επίσης ότι θα σας αναδομήσει ο Πρωθυπουργός…

–Είναι στη διακριτική του ευχέρεια, δεν έχω να πω κάτι επ’ αυτού.

Επιμύθιο, άρχισαν τα όργανα και δεν είναι ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Κλαρίνα είναι –το λέω διότι το αριστερό μου αγόρι, καταγόμενο και αυτό από τα Τζουμέρκα, αντιλαμβάνεται τι εννοώ…

Αλλη πραγματικότητα

Η συμφωνία είναι μια πραγματικότητα, οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο πρόεδρος Αλέξης μια άλλη. Ο,τι έγινε στις Βρυξέλλες είναι πια ιστορία, ό,τι θα γίνει από εδώ και πέρα είναι που έχει σημασία.

Με πληροφόρησαν ότι τα προαπαιτούμενα θα κατατεθούν στη Βουλή ως νόμος ένας (με πολλά άρθρα). Το στοίχημα του προέδρου Αλέξη είναι πόσοι θα το ψηφίσουν από την κυβερνητική δύναμη που διαθέτει πλέον. Το στοίχημα για τους υπόλοιπους, ΝουΔου, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, είναι πώς θα περάσουν αλώβητοι από τις συμπληγάδες της ψήφισης των προαπαιτουμένων, που στην ουσία και εκ παραλλήλου θα παρατείνει την παραμονή του προέδρου Αλέξη και της κυβέρνησης μειοψηφίας στην οποία προΐσταται στην εξουσία.

Η γνώμη μου είναι ότι αν ψηφίσουν θα πρέπει να δώσουν την ψήφο τους υπό συγκεκριμένους όρους. Αν δεν το κάνουν, θα συμβεί το εξής: ο πρόεδρος Αλέξης θα περάσει τα προαπαιτούμενα και το νέο Μνημόνιο, που είναι –μην κοροϊδευόμαστε –τρία Μνημόνια μαζί, και ως παντοκράτωρ, μόλις καθαρίσει με όλα αυτά, θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, εκεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, και φυσικά θα τις ξανακερδίσει. Διότι έως τότε, πατριώτες, δεν είναι ότι το χάσαμε το κορμί, είναι ότι ο άλλος, αυτός που δεν έχει καταλάβει λέξη απ’ ό,τι του έχει συμβεί χθες που ο μήνας είχε 13, ο πολίτης – ψηφοφόρος ντε, δεν θα έχει προλάβει να νιώσει στο πετσί το the Tsipra’s great and gorgeus Μνημόνιο!

Αντιθέτως θα παραμιλάει –όπως διαπίστωσα στα social media και μου σηκώθηκε η τρίχα –για τον… ηρωισμό του προέδρου Αλέξη!

Σημασία έχει η πηγή

Εγώ, αντί του τι λέει ο ένας και ο άλλος άσχετος, θα αφήσω να μιλήσει ο φίλος μου Αλέκος «έβαλα τα χέρια μου και έβγαλα τα μάτια μου» Αλαβάνος για το τι έγινε στις Βρυξέλλες –επεξηγώ για το «έβαλα τα χέρια μου» κ.λπ. ότι ο Αλέκος είναι αυτός που έφερε στη ζωή μας τον πρόεδρο Αλέξη και ο τελευταίος σε ένδειξη… ευγνωμοσύνης τον εξανάγκασε ακόμη και σε φυγή από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λέει λοιπόν ο Αλαβάνος: «Η 13η Ιουλίου 2015 καταγράφεται ως μια ημέρα όνειδους και ατίμωσης της Ελλάδας» και επεξηγεί:

«Είναι μια ημέρα προδοσίας του λαού, που μόλις πριν από λίγες μέρες είπε ένα άφοβο και περήφανο Οχι, για να δει σήμερα να υπογράφεται το Μνημόνιο Τσίπρα με βάση ένα κείμενο ακραία χειρότερο από αυτό που απέρριψε και χωρίς ίχνος ντροπής να επιτρέπεται στους ηγέτες του ευρωπαϊκού καπιταλισμού να ταπεινώνουν ασύδοτα τη δημοκρατία και τον τόπο μας».

Σημειώνει δε ότι το Μνημόνιο Τσίπρα είναι «πολύ χειρότερο από το Μνημόνιο Παπανδρέου και το Μνημόνιο Σαμαρά».

Ο Αλέκος Αλβανός τα λέει αυτά. Επισημαίνω…

Θα μάθουμε;

Εγώ θα διερωτηθώ απλώς με το φτωχό μου το μυαλό, το αργοκίνητο, φτωχό μυαλό μου, εκείνη η Εξεταστική Επιτροπή που συγκρότησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να διερευνήσει το πώς φτάσαμε στα Μνημόνια θα εξακολουθήσει να ασχολείται με το τι έκαναν ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς ή θα επεκτείνει το εύρος των αναζητήσεών της και στο πώς φτάσαμε στο «Μνημόνιο Τσίπρα»;

Υποθέτω ότι θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τι διάολο έγινε και αντί να πάρουν τη συμφωνία των 5-6 δισ. που τους προσφερόταν από τους εταίρους ήδη από τον Φεβρουάριο και την απέρριπταν συνεχώς με «μπαρουφάκειες» δικαιολογίες, φτάσαμε χθες σε αυτή τη «συμφωνία – κρεματόριο για τον ελληνικό λαό»…

Αλλη μία απορία

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ Ή ΟΧΙ αυτή η μορφή του λαϊκού τραγουδιού Βίτσας το «Μνημόνιο Τσίπρα» στην υπό διερεύνηση περίοδο της Εξεταστικής, δεν ανησυχώ. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το πράγμα θα φτάσει στη Δικαιοσύνη κάποια στιγμή. Διότι δεν πρόκειται περί λάθους –είναι έγκλημα εκ προμελέτης!

Αλλά επειδή όλα εδώ πληρώνονται (και ο λαϊκισμός και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ επίσης), ζω για την ημέρα που θα φτάσει στην Αθήνα η τρόικα για να ελέγξει την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί. Ναι, αυτή η ίδια τρόικα που έως πριν από έξι μήνες συνδιαλεγόταν με «γερμανοτσολιάδες» και προσκυνημένους!

Τώρα πώς θα ονομάζονται, άραγε, αυτοί που θα συνδιαλέγονται μαζί της; Αναρωτιέμαι…

Σχεδόν διαβολικό

Συνομίλησα και με δεύτερο υπουργό χθες βράδυ, τον αγαπημένο Γιώργο Κατρούγκαλο, για να πληροφορηθώ τι θα γίνει με τις απολύσεις που ζητούν οι εταίροι/δανειστές μας.

–Θα απολυθούν, ας πούμε, οι αγωνίστριες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών;

–Οχι, με διαβεβαίωσε ο υπουργός. Παρότι και εμείς ψαχνόμαστε να δούμε τι περιλαμβάνει το κείμενο της συμφωνίας, έχω την αίσθηση ότι δεν αφορά τις καθαρίστριες ή όσους άλλους επαναπροσλάβαμε.

–Και πώς θα το κάνετε το κόλπο, αφού οι άλλοι ζητούν κατάργηση των νόμων με τους οποίους επαναπροσλάβατε τους απολυμένους;

–Εχουμε ισοδύναμα. Για παράδειγμα, εγώ με βάση τον προϋπολογισμό του 2015 έπρεπε να προσλάβω φέτος 15.000 άτομα στο Δημόσιο. Από αυτά θα αφαιρέσω τις 3.900 των επαναπροσληφθέντων και θα μου απομείνουν προς πρόσληψη περίπου 11.000, κατάλαβες;

Πώς δεν κατάλαβα, αλίμονο. Θα τους τη φέρουμε πάλι των βλακοφράγκων. Παιδί μου, ο Eλληνας έχει θηλυκό μυαλό, γεννάει, πώς να το κάνουμε…