Ακριβώς πριν από έναν μήνα, στις 12 Ιουνίου, ο σύντροφος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκαθαρίσει τα πράγματα απολύτως:

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα φέρει νέο Μνημόνιο, δεν θα υπογράψει νέο δάνειο».

Για άλλη μια φορά έπεσε μέσα ο γραμματέας.

Η κυβέρνηση ούτε Μνημόνιο έφερε, ούτε δάνειο ζήτησε. Απεναντίας, με τη δύναμη που της έδωσε το 61% του Οχι έκανε κάτι άλλο.

Τι έκανε; Ομολογώ δεν έχω καταλάβει ακόμη. Μικρό το κακό, θα μου πείτε, αλλά όπως φαίνεται δεν έχουν καταλάβει ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακουσα, ας πούμε, στη Βουλή τη βουλευτίνα Κασιμάτη (πρώην ΓΑΠ δαγκωτό…) να λέει ότι αυτό που συμβαίνει είναι «ένα μεταμοντέρνο πραξικόπημα από το Διευθυντήριο».

Και μετά ψήφισε Ναι –στο πραξικόπημα!..

Για το ίδιο ζήτημα, η Πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι «η απόπειρα επιβολής μέτρων που απέρριψε ο λαός με δημοψήφισμα συνιστά βίαιη κατάλυση του Συντάγματος».

Και μετά ψήφισε Παρών –τι σημαίνει όμως η δήλωση παρουσίας; Οτι το Σύνταγμα καταλύεται κι αυτή χαζεύει;

Αντιθέτως ο Λαφαζάνης δήλωσε πως «με το Παρών εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική αντίθεση σε μια πρόταση που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μας».

Πρώτη φορά όμως ακούω μια κατηγορηματική αντίθεση να εκφράζεται με Παρών –συνήθως η αντίθεση εκφράζεται με Οχι.

Αλλοι δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν Ναι, αλλά δηλώνουν ότι «θεωρούμε πως η πρόταση δεν θα έπρεπε να ψηφιστεί από τη Βουλή».

Τότε γιατί την ψήφισαν; Για να μην τεθεί θέμα δεδηλωμένης, εξηγούν.

Και προσθέτουν «το δικό μας Ναι δεν μπορεί να καταγραφεί ως Ναι στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης».

Με άλλα λόγια, οι δεκαπέντε βουλευτές μπορεί να ψήφισαν Ναι αλλά δεν ψήφισαν το Ναι που ξέρουμε. Ψήφισαν ένα άλλο Ναι –κάτι σαν Ναι στη Φύση, Ναι στην Υγιεινή Διατροφή, Ναι στον Ερωτα…

Κι επειδή μπορεί κάποιοι να μπερδευτούν με το δικό τους Ναι, διευκρινίζουν ότι «θα αγωνιστούμε για να μην περάσουν στη ζωή το επόμενο διάστημα» τα μέτρα που μόλις υπερψήφισαν ψηφίζοντας Ναι –για να μη χαθεί η δεδηλωμένη!..

Υποψιάζομαι ότι είναι κάτι σαν το Ναι που βροντοφώναξε από τα βάθη του Αργοσαρωνικού ο Βαρουφάκης!..

Τελικά η μόνη που τα είπε καθαρά είναι η Ραχήλ Μακρή.

Πρώτα δήλωσε ότι θα ψηφίσει Οχι. Μετά δεν πήγε να ψηφίσει. Υστερα εξήγησε ότι δεν ψήφισε επειδή «δεν νομιμοποιούμαστε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε ερμηνεία μιας ξεκάθαρης δήλωσης των πολιτών».

Καμία αντίρρηση. Αλλωστε κι η Ιωάννα της Λωρραίνης άκουγε φωνές όταν ήταν να σώσει τη Γαλλία.

Τι Λωρραίνη, τι Κοζάνη!..