Δεν έμειναν πολλές

Μετράει μέρες. Πολύ λίγες, για την ακρίβεια. Η Πρόεδρος Ζωή. Οπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, η Πρόεδρος Ζωή, ένα από τα μεγάλα, τεράστια, λάθη του Προέδρου Αλέξη, το οποίο πληρώνει σε… χρυσό, οσονούπω θα εγκαταλείψει τον θώκο του Προέδρου του Κοινοβουλίου με συνοπτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τις πηγές μου, η Πρόεδρος Ζωή θα κληθεί τις επόμενες ώρες από τον Πρόεδρο Αλέξη και θα της υποδειχθεί να παραιτηθεί, με αφορμή τα όσα έκανε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και εν συνεχεία ψήφισε «παρούσα» καταγγέλλοντας τη συμφωνία.

Ο Πρόεδρος Αλέξης αλλά και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι με τη Ζωή στη θέση του Προέδρου της Βουλής δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα περάσουν με τη διαδικασία express η συμφωνία και τα προαπαιτούμενα που επιβάλλουν οι δανειστές για να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση και για τον λόγο αυτόν θα της ζητήσει να παραιτηθεί.

Στο απευκταίο ενδεχόμενο η Πρόεδρος να αρνηθεί να παραιτηθεί, με ενημέρωσαν ότι θα υποβληθεί πρόταση μομφής εις βάρος της, με το σκεπτικό ότι με τη συμπεριφορά της δημιουργεί θεσμικά προσκόμματα στη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, στον οποίο απευθύνθηκα, μου δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα γιατί ψήφισε “παρούσα”, ήταν δικαίωμά της. Θέμα υπάρχει διότι την Παρασκευή το βράδυ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της να μην πραγματοποιηθεί ψηφοφορία επί της πρότασης της κυβέρνησης, με στόχο να μην προλάβει η κυβέρνηση να στείλει την πρόταση στο Eurogroup του Σαββάτου». Ο ίδιος παράγων που μετείχε στη διάσκεψη των προέδρων υπό την Πρόεδρο Ζωή, μου αποκάλυψε ότι το μόνο κόμμα που συντάχθηκε με τις θέσεις της έναντι όλων των άλλων κομμάτων ήταν η… Χρυσή Αυγή!

Για μένα το ερώτημα πάντως είναι αν θα προλάβουν να συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά της Προέδρου Ζωής, τη στιγμή που θα πρέπει απαραιτήτως να ψηφιστεί αμέσως η συμφωνία των Βρυξελλών…

Πρόβλημα. Ενα ακόμη…

Η επόμενη μέρα

Κατ’ εμέ, το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως είναι οι εξελίξεις που εκ των πραγμάτων θα προκύψουν στο εσωτερικό μετά τη συμφωνία.

Ο άνθρωπός μου στο Μέγαρο Μαξίμου με διαβεβαιώνει από το Σάββατο συνεχώς ότι «δεν πρέπει να πιστεύεις τα σενάρια περί μεταβατικής κυβέρνησης».

Ρώτησα τι πρέπει να πιστέψω. Μου επέστησε την προσοχή σε αυτό που δηλώνει συνεχώς ο Πρόεδρος Αλέξης – το είπε και χθες σε συνεργάτες του πριν φύγει για Βρυξέλλες –, ότι αυτός «Παπαδήμος δεν γίνεται». Και μου εξήγησε ότι «ο Τσίπρας από τη στιγμή που αποφάσισε να αναλάβει ολόκληρο το κόστος της σύναψης της νέας συμφωνίας με τους εταίρους, ουσιαστικά αποφάσισε να κλείσει την πόρτα στα σενάρια που ήθελαν είτε αυτόν πρωθυπουργό είτε άλλον από τον ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής μιας ειδικού σκοπού κυβέρνησης στην οποία θα μετείχαν στελέχη της ΝΔ και του Ποταμιού».

– Μα πώς θα κυβερνήσει; Αφού έχει χάσει τη δεδηλωμένη, διερωτήθηκα προσποιούμενος τον καθ’ ολοκληρίαν αφελή.

– Ως επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας, με την ανοχή των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου που επιθυμούν την παραμονή της χώρας εντός του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εκοψα τη συζήτηση, διότι δεν είχε νόημα. Τι να του πω του ανθρώπου μου; Οτι δεν βλέπω για ποιον λόγο ΝΔ, Ποτάμι ή ΠΑΣΟΚ θα διευκολύνουν τον Τσίπρα, ψηφίζοντας τους εφαρμοστικούς νόμους του νέου Μνημονίου; Για να τους πάει μετά σε εκλογές Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και να τους κερδίσει «πολλά με λίγα»;

Ομως αυτή, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι μια συζήτηση κυριολεκτικά της επόμενης μέρας…

Αίσχος

Το σκίτσο δημοσιεύθηκε το Σάββατο σε προφίλ του facebook υπό την επωνυμία «We are all Greeks» και παραπέμπει ευθέως στον Σόιμπλε. Τον δείχνει κρεμασμένο από ένα κλαρί δέντρου, μαζί με το αναπηρικό καροτσάκι του, και από κάτω φέρει τη «διευκρινιστική» λεζάντα «μια εικόνα… 10.000.000 ευχές». Το αποτρόπαιο ώς εμετικό είναι ότι εκτός του πραγματικά άρρωστου ψυχικά που ποστάρισε αυτή την αθλιότητα, βρέθηκαν περί τις 4.000 που το αναπαρήγαγαν στο δικό τους προφίλ και 9.500 που δήλωσαν ότι τους «αρέσει» – έκαναν like δηλαδή!

Τη δε σελίδα αυτού του ρατσιστικού καθάρματος ακολουθούν, προσέξτε με τώρα γιατί εδώ δεν πάμε καλά ως κοινωνία, μιλάμε για μεγάλη αρρώστια, 102.000 άνθρωποι!!!

Πρόκειται για «ελληναράδες» οι οποίοι προφανώς «ζουν ανάμεσά μας». Και όχι μόνο ζουν, αλλά ψήφισαν κανονικά, οι περισσότεροι τουλάχιστον, στο δημοψήφισμα της Κυριακής – στο περήφανο Οχι του λαού αθροίζονται και αυτοί (όποιος αμφιβάλλει, ας διαβάσει τι γράφουν στις αναρτήσεις τους πριν και μετά το 61%…). Και βέβαια αν αύριο – μεθαύριο μας πετάξουν έξω από την Ευρώπη, θα καταριούνται τους άθλιους ξένους που δεν αναγνωρίζουν την «ανωτερότητα της φυλής»!

Ντρέπομαι, αυτό μόνο έχω να πω…

Ιστορία

Τα ‘χε πει, να πεις ότι δεν τα ‘χε πει; Με αφορμή τις ενστάσεις της ομάδας των κρατών – δορυφόρων της Γερμανίας που αρνούνταν χθες στις Βρυξέλλες τη νέα χρηματοδότηση στην Ελλάδα, επικαλούμενοι το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι «το χρέος δεν είναι βιώσιμο», θυμίζω ότι ο ex president Vangelis ακόμη και τώρα, πρόσφατα, στις 5 Μαΐου στη Βουλή, είχε τονίσει τα ακόλουθα:

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έλεγε και δυστυχώς λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δημιουργεί το εξής πρόβλημα. Απαγορεύει καταστατικά, νομικά στο ΔΝΤ να καταβάλει τις δόσεις και να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της χώρας (…) η (δε) Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με βάση το καταστατικό της, δεν μπορεί να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες.

Αν φυσικά οι ίδιοι λέμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, απομακρυνόμαστε ακόμη περισσότερο από τις αγορές.

Και το κυριότερο: όταν μια ελληνική κυβέρνηση λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, υπονομεύει το βασικό επιχείρημα με το οποίο μπορεί να πετύχει τη μείωση του δημοσιονομικού στόχου».

Τα ‘χε πει λοιπόν, αλλά ποιος τον άκουγε τότε…