Κουίζ: γιατί την ώρα που οι οπαδοί του Οχι πανηγύριζαν στο Σύνταγμα, οι ξένοι δημοσιογράφοι έγραφαν τον επικήδειο της Ελλάδας; α) Επειδή τους είχαν παραπληροφορήσει τα «σκυλιά» και οι «γερμανοτσολιάδες», όπως χαρακτήρισε τους θιασώτες του Ναι ένας συνάδελφος. β) Επειδή είναι μεμψίμοιροι και δεν μας αφήνουν στιγμή να χαρούμε, όπως έγραψε παλιότερα μια άλλη συνάδελφος. γ) Επειδή μας ζηλεύουν, πάντα ζήλευαν την υπερηφάνεια μας, την ανεμελιά μας και την ομορφιά μας.

Το καταλάβατε: η σωστή απάντηση βρίσκεται στο τέταρτο κουτάκι, που γράφει «τίποτα από τα παραπάνω». Η εξήγηση για τη διαφορά του κλίματος «έξω» και «μέσα» βρίσκεται στο γεγονός ότι η προκήρυξη του δημοψηφίσματος από τον Αλέξη Τσίπρα, με τον τρόπο που έγινε, με το ερώτημα που τέθηκε και με τη θέση που πήρε η κυβέρνηση, εκμηδένισε και την ελάχιστη αξιοπιστία που του είχε απομείνει απέναντι στους εταίρους του. Ο Πρωθυπουργός νομίζει ότι, αποπέμποντας τον Βαρουφάκη, έκανε μια τεράστια θυσία και είναι τώρα η σειρά των δανειστών να απαντήσουν. Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί νομίζουν ότι, υπογράφοντας μια κοινή και γενικόλογη πολιτική δήλωση, δίνουν στην Ευρώπη μια εικόνα εθνικής ενότητας που θα την κάνει να μας λυπηθεί. Και οι δύο πλευρές κάνουν λάθος.

Το προχθεσινό δημοψήφισμα ήταν κάτι χειρότερο από έγκλημα, ήταν λάθος –ένα λάθος που μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο. Ο Τσίπρας το έκανε για να ισχυροποιήσει τη θέση του στο εσωτερικό και πράγματι πέτυχε τον στόχο του. Απαλλάχθηκε, ας πούμε, από την παρουσία του Σαμαρά. Ο μόνος τρόπος, όμως, να μη γίνει ο Πρωθυπουργός της δραχμής είναι να υπογράψει άμεσα μια συμφωνία χειρότερη από εκείνη που απέρριψαν σαρωτικά και κατηγορηματικά έξι στους δέκα Ελληνες. Με άλλα λόγια, να υποταχθεί πλήρως στις απαιτήσεις της πιο σκληρής πτέρυγας των δανειστών. Και να κατανοήσει επιτέλους αυτό που μήνες τώρα σημειώνουν όλοι οι ξένοι ηγέτες και επανέλαβε χθες εμφατικά η Ανγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου με τον Φρανσουά Ολάντ: δημοκρατία δεν έχει μόνο η Ελλάδα, έχουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και καμιά από τις δημοκρατίες αυτές δεν είναι ισχυρότερη από τις άλλες.